Nyheter

Pastorn väntar på transplantation: ”Mina njurar är fulla av cystor”

Pingstpastorn och TBN-profilen Stefan Claar till Dagen: Jag har sådan lust att leva.

Pingstpastorn Stefan Claar har efter en tids sjukdom fått veta att han behöver en ny njure. Nu står han i kö för transplantation.
– Det är konstigt, det står att jag är multisjuk men jag känner mig multifrisk. Jag har sådan lust att leva, säger han till Dagen.

Stefan Claar gick 2022 i pension från pastorstjänsten i Pingstkyrkan i Norrköping och bor nu i Jönköping tillsammans med frun Lillemor. För några år sedan fick han den ovanliga diagnosen ”Wegeners granulomatos”, som bland annat orsakar inflammationer i blodkärlen.

– Det är mycket som händer i den här kroppen, säger Stefan Claar på sitt självklara och humoristiska vis när vi hörs på telefon.

Gått sakta utför

Men faktum är att situationen är ganska allvarlig.

– Mina njurar är fulla av cystor och den här sjukdomen är inte bra för mig. Det har sakta gått utför och i somras träffade jag denna suveräna läkare som jag har nu. När han meddelade att de vill planera en njuroperation för mig blev jag överraskad och nästan chockad.

– De sa att de tycker att jag är aktiv, relativt pigg, hyfsat ung, och att målet är att slippa dialys. Då lyste ljuset för mig, säger han.

Om det är något ord som kan beskriva Stefan Claar är det nog ”livsglädje”. Han har tidigare sagt att tanken på att döden ger honom panik. Inte för vad som kommer sedan, utan för att livet i sig själv är så värdefullt.

– Jag är inte beredd att lämna det här livet för jag känner sådan livslust. Jag försöker fokusera på möjligheterna och det positiva, även om jag tidvis blir väldigt trött. Men jag mår ju bra. En läkare som hörde mig predika sa till min fru: ”han är inbillningsfrisk”. Jag tyckte det var jättebra.

Nu står han alltså i transplantationskö och väntar på lämplig organdonator. Ett faktum som inte är helt enkelt att hantera, menar han.

– Det gnager lite, att man står i kö och väntar på att någon inte ska leva längre. Man får känna tacksamhet för att den här personen varit vänlig nog att vilja bli organdonator, men det är ändå en knepig tanke.

Sjukdomen överskuggar inte glädjen

Facebook, där han delat informationen om den förestående njuroperationen, strömmar stödet in. Som alltid. En person hörde till och med av sig och erbjöd sig att donera sin friska njure.

Det är tydligt att Stefan Claar är en älskad medmänniska, som genom åren har spridit mycket värme och hopp.

– Det är väldigt gripande och man blir ju rörd. Jag känner en styrka i att det finns fler som ber för mig, och jag vilar i det som ska ske framöver. Jag tackar också Gud för att jag blev remitterad till Linköping förra gången, och fick diagnos och behandling. Det var min räddning.

– Egentligen är det en underbar fas i livet, att få vara pensionär. Tänk att få ha det så här bra. Efter 46 år som pastor har jag fått ta av mig selen av ansvar. Nu är bara det roliga kvar, att få predika, göra tv-program och få vara mentor. Det är en strålande tid och sjukdomen har inte lyckats skugga det.

Stefan Claar på Stefan Claar på Vrinnevisjukhuset.

---

Fakta: Stefan Claar

  • Har varit pastor i pingstförsamlingar i Västra Frölunda, Helsingborg, Södertälje, Edsbyn, Linköping, Huskvarna, Stockholm och Norrköping under 45 års tid.
  • Gift med Lillemor, två barn och fem barnbarn.
  • Medverkar regelbundet i den kristna tv-kanalen TBN Nordic.

---

Fler artiklar för dig