Nyheter

Här testas gudstjänster på 15 minuter

“Jag gillar alla längder på en gudstjänst så länge som Guds närvaro är själva grejen”

Har du önskat gå på en speed dejt med Gud? Nu har en kyrka i Wales dragit i gång ett koncept där gudstjänsten ska klaras av på en 15 minuter.

Ja, vem har inte suttit där i kyrkbänken och kollat på klockan och undrat när det ska ta slut. En kyrka i Wales har nu sett till att skapa ett alternativ till de trötta ryggarnas gudstjänst. Allt ska helt enkelt vara över på en kvart.

– Vi är som kyrka medvetna om människors stressade vardag, där man ska kombinera jobb och vardag, säger prästen John Gillibrand som kommit på idén.

Så i dessa stressens tidevarv, vad passar då bättre än en snabb och enkel gudstjänst. Dessa kvartssamtal med Gud ska testas i St Davids kyrka i Swansea, en av de största städerna i Wales. Gudstjänsten hålls på måndagar kvart i fem, men John Gillibrand säger att man kan höra av sig vid behov om man vill ha gudstjänst en annan tid.

Entusiastisk församling

När John Gillibrand blir intervjuad i den stora tidningen The Guardian berättar han att han varit verksam som präst i 36 år.

– Så jag vet hur starkt motståndet till förändring kan vara i en församling, men när jag presenterade det här konceptet till kyrkostyrelsen så blev de väldigt entusiastiska och gav mig sitt stöd och viljan att fortsätta experimentera.

Han berättar att inte bara kyrkfolket gett tummen upp, utan att intresset har varit stor även bland dem som så ofta inte brukar gå till kyrkan, då det här blir ett enkelt sätt att kliva in.

Alla längder funkar

Femtonminutersgudstjänsten kommer att inledas med att man läser och reflekterar över en Bibeltext, för att sedan gå över till en stund för bön. Det är viktigt att inte överskrida de femton utlovade minuterna och besökarna ska kunna lämna i godan ro. Men den som vill stanna på kyrkkaffe får gärna hålla sig kvar, lovar John Gillibrand.

Och det viktigaste, lägger han till då han blir intervjuad, är faktiskt inte att en gudstjänst är kort.

– Jag gillar alla längder på en gudstjänst så länge som Guds närvaro är själva grejen.

---

Fakta: Wales

  • Wales är en delvis självstyrande del av Storbritannien, som i vissa sammanhang får agera som ett eget land, exempelvis i sportsammanhang.
  • Omkring tre miljoner människor bor i Wales som har Cardiff som sin huvudstad.
  • Swansea, som den här artikeln handlar om, är en stad med cirka 250 000 människor.

---

Fler artiklar för dig