Nyheter

Oro bland Indiens kristna när landet går till val

Rädsla för att attacker mot religiösa minoriteter ska öka om hindunationalister får överhanden

Parlamentsvalet i Indien inleddes i fredags och fortsätter i flera veckor. Många räknar med storseger för regeringspartiet BJP, vars hindunationalistiska politik präglat världens folkrikaste land de senaste tio åren.
Bland kristna är oron stor, säger två indier till Dagen. Själva vill de inte framträda med namn, av hänsyn till familjens och missionens säkerhet.

Premiärminister Narendra Modi hade segervittring redan innan valet inleddes. Hans parti Bharatiya Janata Party, Indiska folkets parti, har helt dominerat valkampanjen. Och detta trots prisstegringar och ökad arbetslöshet.

Partiets symboler – lotusblomman och den saffransgula färgen – anknyter både till landets självständighetsrörelse och till majoritetsreligionen, hinduismen. Just att fläta samman nation, kultur och religion har varit ett utmärkande drag för partiet, som har starka band till den radikala hindunationalistiska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

Ett uttryck för denna politik är de antikonverteringslagar som finns i minst elva av landets 28 delstater. De har lett till att präster, pastorer och utländska missionärer gripits och anklagats för att försöka omvända människor med tvång eller genom att locka med pengar.

– Om det regerande partiet segrar är det inte omöjligt att de här lagarna införs för hela nationen, säger Rahul Singh, som är en samarbetspartner till organisationen Open Doors och verkar i Indien.

Open Doors rankar Indien som nummer elva på listan över de länder i världen där kristna är som mest utsatta, och Dagen får tala med Rahul Singh på villkor att hans verkliga identitet hemlighålls.

Kringskuren yttrandefrihet

Hans kritik är ett eko av det som analytiker beskriver som baksidan av Narenda Modis på många sätt framgångsrika regering: kringskuren yttrandefrihet, självcensur inom medier och angrepp på oppositionella.

Rahul Singh nämner förra årets våldsamheter i den nordöstra delstaten Manipur, som styrs av det regerande partiet, BJP, som ett exempel.

Det var en konflikt om mark och statliga privilegier som ledde till regelrätta strider i Manipur mellan milisgrupper från majoritetsfolket meitei, varav flertalet är hinduer, och från det till stor del kristna minoritetsfolket kuki. Fler än 200 människor dödades och 60 000 drevs på flykten. Tusentals bostäder brändes ned, liksom cirka 250 kyrkor, och regeringen anklagades för att inte göra tillräckligt för att stoppa våldet.

– Indiska medier förtiger den religiösa dimensionen i konflikten, säger Rahul Singh.

– Men det som hände i Manipur har öppnat ögonen för alla minoriteter: ”Om det kan hända dem, då kan det hända oss”. Rädslan har ökat, och det känns som att det inte finns några säkerhetsgarantier.

Svårt med finansiering

Att våldet mot kristna ökat kan många kristna grupper vittna om, såsom landets katolska biskopskonferens. Dessutom har det blivit svårare för kristna organisationer att ta emot medel från utlandet för sitt arbete.

Men också andra lagar oroar landets religiösa minoriteter. Det handlar om ett förslag till en enhetlig medborgarskapslag som skulle avskaffa religiös rättstillämpning på en lång rad områden, alltifrån arvsrätt till äktenskap, skilsmässa och adoptioner. Liksom om en lag som ger indiskt medborgarskap åt vissa flyktingar utifrån deras religiösa tillhörighet, dock inte åt muslimer.

Den starka hindunationalistiska underströmmen och retoriken påverkar också vardagslivet för de kristna, menar den kristne missionären Elias.

Han har arbetat i norra Indien i närmare 18 år, med en evangelisk missionssatsning som omfattar cirka 300 ledare. Numera bor han i Sverige, men har täta band till det forna hemlandet.

– Jag reste nyligen runt i Indien och den helt dominerande känslan är rädsla. Som kristna ledare måste vi vara mycket försiktiga, säger han till Dagen.

– Det är något bättre i de södra delstaterna, där de kristna är fler av historiska skäl. Men i norra Indien kan man inte länge samlas till gudstjänst i hemmet på samma sätt som tidigare. Och kommer det nya människor till de registrerade kyrkorna så frågas de ut, särskilt i byarna. Där trakasseras man om man syns med en bibel.

”Jakt” på kristna

Elias går så långt som att tala om en fördold ”jakt” på nyblivna kristna.

– Om den här politiken fortsätter finns en risk att den bryter ut i det öppna. Jag är själv orolig för vilka följder det skulle få för mina släktingar och vår kyrka om jag gick ut med mitt riktiga namn.

Oppositionen inom valsamarbetet INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) är splittrad i många frågor, och vare sig Rahul Singh eller Elias vill uppmana landets kristna att rösta på det ena eller andra partiet.

– Det viktiga är att be om att rättfärdiga människor kommer in i parlamentet. Vilket parti de tillhör spelar mindre roll, säger Elias, som dock misstänker att valet på olika sätt kommer att riggas till BJP:s fördel.

Inför sin rundresa i Indien nyligen upplevde han att Gud gav honom ett bibelord från Esters bok.

– För mig blev orden om hur Gud upphöjde Ester till drottning ett budskap till Indiens kristna, nämligen att Gud kan sätta in rättfärdiga människor på höga positioner i samhället, säger han.

– Att få in troende kristna på höga positioner i samhället är en väg till förändring. Gudfruktiga människor måste gå in i politiken, i affärsvärlden och i offentlig administration, där de kan bekämpa korruption och orättvisa.

---

Fakta: Valet i Indien

  • Valet i Indien pågår under drygt sex veckor, från den 19 april till den 1 juni.
  • Hela 969 miljoner personer är röstberättigade i valet, som bland annat handlar om att tillsätta 543 mandat i underhuset i Indiens parlament, lok sabha.
  • De två senaste valen hölls 2014 och 2019. Båda gångerna vann Narendra Modi och hans BJP, som står i spetsen för partialliansen NDA.
  • Huvudkonkurrent är en allians som förkortas India (Indian National Developmental Inclusive Alliance). Den leds av Kongresspartiet, som styrde landet i flera decennier men nu ligger långt efter BJP i opinionen.
  • De kristna utgör cirka 2,4 procent av Indiens 1,4 miljarder invånare. Open Doors räknar med cika 5 procents kristna, eller 71 miljoner människor.

---

Fler artiklar för dig