Nyheter

Kyrkorna protesterar då asylsökande ska flygas till Rwanda

Men flera länder är intresserade att ändra sitt asylsystem - ser Storbritannien som föregångare

Storbritanniens parlament har, återigen, röstat igenom ett kontroversiellt förslag som går ut på att den som söker asyl i landet ska få sin sak prövad i det afrikanska landet Rwanda. Landets kyrkor har nu gått ut gemensamt med sin kritik.

”Vi har kvar våra starka tvivel när det gäller den nya migrationslagen som nu antagits av parlamentet”, inleder åtta brittiska kyrkoledare sitt gemensamt uttalande där de går i klinch med landets regering.

För nu går Storbritannien vidare med sina planer på att skicka asylsökande till Rwanda, ett kontroversiellt förslag som redan röstats igenom en gång i parlamentet men som då stoppades via domstolsbeslut. Nu är lagstiftningen återigen på plats och redan till sommaren kan det första planet lyfta mot Rwanda.

Kyrkorna protesterar

Landets kyrkor har genom hela processen varit högljudda kritiker mot detta och menar att det måste gå att kunna söka asyl i Storbritannien.

”Vi noterar med sorg och oro den ökade fientligheten mot dem som kommer hit till oss för att söka skydd och det sätt som dessa flyktingar och asylsökande har utnyttjats som en del av det politiska spelet”, skriver kyrkoledarna i sitt uttalande, med ärkebiskop Justin Welby i spetsen.

Där lovprisar de också alla dem som lever i Jesus bud om att mätta de fattiga och att välkomna främlingen.

Ska rädda liv

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har hittills inte lyssnat till kyrkornas kritik i den här frågan och argumenterar snarare att det här kommer att rädda liv då man på detta sätt kommer att stoppa de livsfarliga båtresorna med migranter.

– Vi inför den här lagen för att avskräcka sårbara migranter från att göra de här livsfarliga resorna samt för att förstöra den ekonomiska modell som kriminella gäng byggt upp för att exploatera dem, säger han enligt BBC.

Att fem personer dog samma dag som lagen klubbades igenom då de försökte korsa Engelska kanalen med båt såg han som ett exempel på nödvändigheten av den nya lagen.

Andra kan följa

Storbritanniens beslut är inte bara kontroversiellt, utan kan också bli en modell som flera andra länder vill följa efter. Exempelvis har EPP, den kristdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, i sitt valmanifest skrivit att de vill ha en liknande politik för hela EU, även om det nödvändigtvis inte behöver vara Rwanda som tar emot de asylsökande. Även Danmark har tidigare försökt få igenom en liknande lagstiftning.

Konvertiter i fokus

I kyrkoledarnas gemensamma uttalande tar de också upp den kritik som riktats mot Storbritanniens kyrkor när det kommer till att döpa asylsökande konvertiter. Efter ett uppmärksammat mord i London, begånget av en man som fick stanna i landet efter att ha konverterat till kristendom, blossade debatten upp. Kyrkorna anklagades för att döpa asylsökande alltför lättvindigt, enbart för att få fler att stanna.

Nu skriver de att inga bevis lagts fram som kan bevisa detta, men att ett bättre samarbete har inletts med migrationsmyndigheten.

Den brittiska debatten spillde även över till Sverige, i och med att den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm använde det som exempel när han uppmanade kyrkor att sluta döpa asylsökande.

---

Fakta: Asyl och Rwanda

  • Storbritanniens plan är att kunna skicka dem som söker asyl i landet till Rwanda, för att deras ärenden ska avgöras där.
  • Rwanda har redan accepterat upplägget och säger sig vara redo att ta emot asylsökande.
  • Att ett europeiskt land väljer att blanda in en tredje part på detta sätt har skapat stor debatt, bland annat om det här är förenligt med asylrätten.

---

Fler artiklar för dig