Nyheter

Alpha-ledaren: ”Det är jättesvårt att dela den kristna tron”

Internationellt ansvarige Nick Perryman på Sverigebesök om hur han lämnade bankvärlden – och om att berätta om sin kristna tro på arbetsplatsen

Han lämnade bankvärlden i London efter 20 år – och blev ansvarig för Alphas arbete i 140 länder. Nu har Nick Perryman besökt Sverige för att uppmuntra kyrkorna att starta grundkurser i kristen tro i samtliga landets kommuner fram till 2033. Men själv tycker han att det är jättesvårt att dela sin tro med andra.

Nick Perryman fanns i Alpha-arbetets hemförsamling Holy Trinity Brompton i London när han blev tillfrågad att bli vd och administrativt ansvarig för det internationella arbetet. Det är nu snart fem år sedan han lämnade bankvärlden för att finnas i ledningen för de grundkurser i kristen tro som Alpha har arbetat fram, och som de driver ihop med lokala kyrkor över hela världen, där man bjuder in människor till samtal i smågrupper.

Så också i Sverige, där församlingar i olika samfund i dagsläget anordnar Alphakurser i cirka 160 av landets 290 kommuner.

Varit i Frihamnskyrkan

Under två dagar i veckan som gått har Nick Perryman anordnat en träff i Frihamnskyrkan i Göteborg samt en middag/frukost i Stockholm för kristna ledare och kristna företagare från olika håll, liksom mött Alpha Sveriges styrelse.

– Med min bakgrund från en sekulär arbetsplats har jag försökt uppmuntra människor att vara ambassadörer för Jesus bland dem de möter där.

– Arbetsplatsen är en del av vår tillbedjan, och en plats där vi kan ära Gud. Arbetet är också en plats där vi kan spegla hur Jesus var en ledare här på jorden, säger Nick Perryman.

Porträtt.

Vänskap viktigt

Han menar att arbetsplatsen slutligen är ett missionsfält – en plats där kristna kan bygga relationer och på ett inkännande och lämpligt sätt kan dela evangeliet med människor som bli deras vänner.

– Förhoppningsvis kan de lägga märke till att något är annorlunda hos oss.

Vilken är din egen erfarenhet av att dela tron?

– Att det är svårt. Det är väldigt svårt att dela din tro. Det bästa är definitivt att göra det genom relationer. Ingen vill gå runt och tvinga något på andra. Men kan vi leva ett hedrande och trofast liv i förhållande till Gud så kommer tillfällena ibland där vi varsamt kan dela med oss av vår tro, säger Nick Perryman.

– Jag vill uppmuntra alla att vara öppna för att göra detta. Jag fick tillfällen då och då under min tid i bankvärlden.

Heligt och sekulärt inte åtskilt

Han skrattar och säger att tillfällena inte är lika många nu när han jobbar inom Alpha, och har ansvar för 650 anställda där runtom i världen, och främst möter många kyrkliga ledare och redan kristna på sina resor. Men han betonar samtidigt att han inte vill göra åtskillnad mellan en sekulär bankvärld och en helig Gudsrikesvärld med Alpha.

– Det är lätt att splittra det heliga från det sekulära. Men jag vill inte se det som separata världar. Jag har tyckt väldigt mycket om båda delarna av min karriär och kallar dem båda heliga, stryker han under.

Alpha delar just nu sin vision inför närmaste årtiondet, fram till 2033, det är då det är två tusen år sedan Jesus dog och uppstod. Visionen är att alla människor – och över allt i världen – ska ha fått möjlighet att utforska vem Jesus är genom en Alphakurs, fram till vad man beskriver som en ”nyckelpunkt i historien”.

Stor vision för Sverige

– För Sveriges del innebär det att vår vision är att minst en miljon människor ska delta i en Alphakurs i Sverige, och att alla tio miljoner ska ha fått en inbjudan att delta och erfara Guds kärlek. Vi vill att Alpha ska spridas från dagens 160 kommuner till alla 290 kommuner, säger Nick Perryman och skickar en kontrollerande blick till Alphas Sverigeledare Marie-Louise Nilsson, som sitter strax intill under intervjun, att han har fått alla siffror rätt.

Hon nickar instämmande.

Marie-Louise Nilsson, ledare för Alpha Sverige och Nick Perryman, vd för Alpha international.

Sverige är ett väldigt sekulärt land. Fungerar verkligen den här metoden här?

– Jag tror den gör det. Det är vår erfarenhet även från andra lika sekulära länder.

– Alpha handlar inte om att stoppa ner något i halsen på människor, utan att de ska kunna komma med ärliga frågor och kunna säga vad de vill, och om att bygga relationer i en grupp som präglas av tillit. Om att där kunna utforska den kristna tron, säger Nick Perryman.

Fler artiklar för dig