Nyheter

Toppkandidat i Härnösands biskopsval: ”Omtumlande och mycket hedrande”

Teresia Derlén och Kenneth Nordgren ställs mot varandra i andra valomgång 14 maj

Två personer går vidare till en andra valomgång i biskopsvalet i Härnösands stift: Teresia Derlén, biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift och Kenneth Nordgren, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Det står klart efter den preliminära rösträkningen efter måndagens val.

Teresia Derlén fick 25 procent av rösterna, medan Kenneth Nordgren fick 21 procent. De går nu vidare till en andra omröstning, den 14 maj. Den som då får flest röster efterträder i höst Härnösands stifts nuvarande biskop Eva Nordung-Byström, som går i pension.

Teresia Derlén, 48 år, är filosofie doktor i teologi vid King’s College i London och har arbetat i olika roller som präst i England. Hon är i dag anställd som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift, berättar Härnösands stift på sin hemsida.

Teresia Derlén, biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift.

Hur känns det att ha gått vidare i biskopsvalet?

– Omtumlande och mycket hedrande. Det är ett enormt förtroende att ha fått alla dessa röster, det var väldigt oväntat, säger hon till Dagen.

Vad utmärker Härnösands stift för dig?

– Det är ett fantastiskt stift, från Höga kusten till fjällen, och med en stor variation av kristna traditioner, med både samerna och EFS, och en kyrklighet som går långt tillbaka, med pilgrimslederna.

Hur ser du på utmaningarna med rekrytering till prästyrket?

– Det är svårt med rekrytering i glesbygdsstiften, och just den här problematiken med att få in nya kandidater i profilyrkena märker man snabbt i glesbygden. Så utmaningen är att skapa en god rekryteringsmiljö där man jobbar med återväxten.

Du och de andra kandidaterna sa, med vissa modifikationer, att ni inte skulle prästviga någon som inte accepterar samkönade vigslar. Finns det inte då en risk att kyrkan tappar i övrigt goda kandidater?

– Nu är frågan uppe för behandling i kyrkostyrelsen, så vi får se vad som händer där. Men som jag sa under utfrågningen så handlar det för mig mycket om lojalitet mot kyrkans beslut, i denna och alla andra frågor. Går man in som präst i Svenska kyrkan så gör man det i medvetenhet om att man följer de normerande beslut vi kommit överens om i Svenska kyrkan, och erkännandet av samkönade vigslar är ett av dem

– Dessutom blir det sårbart om man har problem i den här frågan i glesbygden. Kyrkan ska kunna vara vara välkomnande och ha omsorg om alla som kommer till den.

Vilka lärdomar skulle ta med dig till stiftet från ditt arbete som präst i England som präst?

– Det som blev uppenbart för mig i Engelska kyrkan är att man kan göra otroligt mycket med små medel, och vara en bärande församling med nästan bara ideella. I Svenska kyrkan har vi enormt stora resurser, inte bara i pengar utan genom alla anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare. Om vi fokuserar mer på dessa stora resurser så kanske vi får mer energi i arbetet att förändra folkkyrkan så att det blir långsiktigt hållbart.

Rektor för utbildningsinstitut

Kenneth Nordgren, 58 år, är teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap. Han arbetar som rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala och Lund, och bor i Sunnersta i Uppsala. Han prästvigdes 1992 i Uppsala domkyrka och har tidigare bland annat arbetat som kyrkoherde i Umeå pastorat, enligt en presentation på Härnösands stifts hemsida.

Kenneth Nordgren, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Hur känns det att ha gått vidare i biskopsvalet?

– Det är stort att få förtroende att gå vidare och att fortsatt vara biskopskandidat. Jag tycker stödet som ligger i det här resultatet är motiverande för den fortsatta valprocessen, där vi nu har tre veckors vänteläge. Det blir fortsatt spännande, och så får vi se vilka frågor som kommer att dyka upp framöver.

Vad utmärker Härnösands stift för dig?

– Det finns höga ambitioner med kyrkans arbete i stiftet och många goda medarbetare, både förtroendevalda, anställda och ideella. Man jobbar väldigt strategiskt med att tänka kring hur församlingarna ska stöttas och vad som ska ge bästa förutsättningarna för att hållbart kyrkoliv.

– Sedan finns det förstås också utmaningar, inte minst eftersom det finns mycket glesbygd i stiftet, vilket gör att man måste jobba med frågorna om framtidens kyrkoliv.

Hur ser du på utmaningarna med rekrytering till prästyrket?

– Det är många saker som behövs för en större rekrytering. Det börjar redan i församlingslivet, med grupper och sammanhang där folk kommer i kontakt med kyrkans liv, blir förankrade och känner att de vill vara med och ta ansvar. Då blir det ringar på vattnet-effekter. Ju mer det händer i en församling, desto större blir träffytan för personer som kan känna en kallelse och ställa sig i tjänst för rollen som kyrklig medarbetare.

– Sedan kan stiftet också jobba aktivt med att stötta församlingar och bädda för att fler får upp ögonen för att kyrkan skulle kunna vara en plats för dem, och i förlängningen bli präst eller gå in i annan tjänst.

Du och de andra kandidaterna sa, med vissa modifikationer, att ni inte skulle prästviga någon som inte accepterar samkönade vigslar. Finns det inte då en risk att kyrkan tappar i övrigt goda kandidater?

– Utgångspunkten i detta är beslutet som Svenska kyrkan tog 2009, efter en lång tid av diskussioner, samtal, dialog och argument för och emot. Det är viktigt för mig att stå upp för det beslutet och företräda kyrkans linje och den inkluderande synen.

– Sedan sa jag under utfrågningen att det här för mig inte är den första fråga som ställs till en kandidat. Utan avgörande är personens inställning, om man har förståelse för att kyrkan har bestämt sig på denna punkt, och hur det påverkar personen i fråga. Det samtalet är det viktiga.

– Om man riskerar att tappa kandidater vet jag inte. Men mot det ska sägas att det annars finns samma risk, och den kanske är ännu större, att Svenska kyrkan tappar i förtroende, och tappar både medlemmar och medarbetar som tycker att Svenska kyrkan sjabblar bort sitt beslut. Så det finns en risk åt andra hållet också.

Andra valomgång 14 maj

Övriga röster fördelade sig enligt stiftet så att Ulf Lindgren fick 18 procent, Göran Lundstedt 11 procent, Kent Nordin 10,5 procent, Boel Hössjer Sundman 9 procent och Caroline Edlund 5,5 procent av rösterna.

Enligt stiftet deltog 89 procent av de 398 personer som var röstberättigade i valet. Rösträtt hade alla anställda präster och diakoner i stiftets församlingar och på stiftskansliet, plus lika många elektorer som utsetts av församlingarnas fullmäktige. Till det kommer stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.

Den andra och avgörande valomgången genomförs om tre veckor, den 14 maj.

Inför den andra valomgången kommer ett samtal med de kvarstående två kandidaterna att hållas i Sundsvall, preliminärt på kvällen den 2 maj. Då kommer den tidigare ärkebiskopen Anders Weiryd leda ett samtal med dem om biskopsrollen.

Fler artiklar för dig