Nyheter

Sju kandidater kvar när Härnösand väljer ny biskop

Under måndagen ska Härnösands stift i Svenska kyrkan välja ny biskop efter Eva Nordung-Byström.

I dag genomförs biskopsval på fem platser i Härnösands stift. Om någon kandidat får mer än hälften av rösterna är valet avgjort. Annars går de två som fått flest röster vidare till en andra valomgång, den 14 maj.

En preliminär sammanräkningen beräknas vara klar efter lunchtid. Den som väljs blir ny biskop i Härnösands stift när biskop Eva Nordung-Byström går i pension i september.

I det nomineringsval som genomfördes tidigare i år gick flest röster till Kenneth Nordgren, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut och bosatt i Uppsala. Han fick 88 röster i nomineringsvalet, vilket motsvarar 26 procent av rösterna.

På andra plats kom en annan Uppsalabo, Boel Hössjer Sundman. Hon är stiftsprost i Stockholms stift och fick 47 röster i nomineringsvalet, eller 14 procent av rösterna.

Fråga om samkönade vigslar

Den 16 april genomfördes en offentlig hearing med kandidaterna i Östersund. En av de frågor som ställdes handlade om huruvida kandidaten skulle prästviga en person som inte viger samkönade par.

Här svarade samtliga sju kandidater nej, enligt en sammanfattning i Kyrkans tidning.

– Jag skulle säga nej till den person som sätter sin egen åsikt framför andra människors längtan och förutsättningar. Jag skulle säga nej till den som säger att kyrkan har två linjer och inte förstår att vi har enats om en inkluderande linje, sa Kenneth Nordgren, till exempel.

Andra frågor gällde hur man som biskop skulle främja det samiska församlingslivet i stiftet, och vilka diakonala utmaningar som finns i ett glesbygdsstift.

Sju kandidater

De sju kandidaterna är:

Kenneth Nordgren, 57 år, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut, präst sedan 1992, bosatt i Uppsala. 88 röster i nomineringsvalet, 26 procent av rösterna.

Boel Hössjer Sundman, 55 år, stiftsprost i Stockholms stift, präst sedan 1993, bosatt i Uppsala. 47 röster i nomineringsvalet, 14 procent av rösterna.

Caroline Edlund, 50 år, församlingsherde i Edsbergs och Mosjö-Täby församlingar, kontraktsprost i Norra Närkes kontrakt, präst sedan 2003, bosatt i Örebro. 36 röster i nomineringsvalet, 11 procent av rösterna.

Teresia Derlén, 48 år, stiftsteolog och biskopsadjunkt i Västerås stift, präst sedan 2003, bosatt i Västerås. 34 röster i nomineringsvalet, 10 procent av rösterna.

Göran Lundstedt, 56 år, stiftsadjunkt på stiftskansliet i Härnösand, teologie doktor, redaktör för Svensk Kyrkotidning, präst sedan 2000, bosatt i Sundsvall. 33 röster i nomineringsvalet, 10 procent av rösterna.

Ulf Lindgren, 60 år, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling, präst sedan 2008, bosatt i Stockholm. 31 röster i nomineringsvalet, 9 procent av rösterna.

Kent Nordin, 59 år, domprost i Härnösands stift, kontraktsprost i Ådalens kontrakt, präst sedan 1992, bosatt i Härnösand. 23 röster i nomineringsvalet, 7 procent av rösterna.

---

Fakta: Härnösands stift

  • Härnösands stift är ett stift inom Svenska kyrkan. Stiftet omfattar Jämtlands län och Västernorrlands län. Stiftsstad är Härnösand. Stiftet har fem kontrakt, 36 pastorat och 98 församlingar.
  • Eva Nordung Byström, som är stiftets biskop sedan 2014, har meddelat att hon avgår med pension i september 2024.
  • Totalt har 398 personer rösträtt i biskopsvalet: alla anställda som präster och diakoner i Härnösands stifts församlingar och på stiftskansliet, samt lika många elektorer som utsetts av församlingarnas fullmäktige. Till det kommer stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.

---

Fler artiklar för dig