Nyheter

Förortskyrkan gick inte att rädda: Nu ska den bli allaktivitethus

Länsmansgårdens kyrka har avsakraliserats: ”Tårarna kom givetvis när man gick ut”

Eldsjälar försökte rädda kvar Länsmansgårdens kyrka i Göteborgsförorten Biskopsgården. Till slut gick det inte längre, utan nu har kyrkan avsakraliseras och sålts till det kommunala bostadsbolaget Göteborgslokaler.

– Det kändes jättejobbigt, tårarna kom givetvis när man gick ut, berättar Karina Mölgaard Johansson till P4 Göteborg.

Hon är en av dem som var med och försökte rädda Länsmansgårdens kyrka, men som efter flera års kämpande till slut fick ge efter för verklighetens realiteter. Och det är att Lundby församling, som kyrkan har tillhört, var tvungen att spara pengar på grund av försämrad ekonomi. Valet föll då på att avyttra Länsmansgårdens kyrka. Beslutet togs redan för två år sedan, men efter protester från lokalbefolkningen så har processen dragit ut på tiden.

Men nu är kyrkan såld. I söndags hölls den sista gudstjänsten då lokalen avsakraliserades och är numera inte längre en del av Svenska kyrkan.

Ett allaktivitetshus

Det är det kommunala bostadsbolaget Göteborgslokaler som köpt kyrkan och som nu ska göra om den till ett allaktivitetshus som man hoppas ska bli en viktig mötesplats i området.

– Göteborgslokaler äger och förvaltar Länsmanstorget i dag. Genom att köpa Länsmansgårdens kyrka kan vi ta hand om hela platsen och göra det till en bra handels- och mötesplats i Norra Biskopsgården, säger Catharina Sundberg, fastighetschef på Göteborgslokaler, via ett pressmeddelande.

Svårt beslut

Biskopsgården är ett socialt utsatt område i Göteborg där många boende har sina rötter i andra länder, vilket också innebär att relativt få är medlemmar i Svenska kyrkan. Vissa menar att det då är ännu viktigare att kyrkan finns på plats, inte minst blir det en symbolisk handling då man drar sig tillbaka från de förortsområden som har störst problematik.

– Det här har inte varit något lätt beslut, kommenterade Joakim Berlin (S), ordförande i kyrkorådet, då de till slut landade i beslutet att kyrkan skulle säljas.

---

Fakta: Länsmansgårdens kyrka

  • Länsmansgårdens kyrkan invigdes 1972 och har fram tills nu tillhört Svenska kyrkan.
  • Kyrkan ligger i Biskopsgården i Göteborg, ett socialt utsatt förortsområde på ön Hisingen.
  • Kyrkan har tillhört Lundby församling som sträcker sig över flera bostadsområden i Göteborg.
  • Nu har de sålt Länsmansgårdens kyrka på grund av sviktande ekonomi.

---

Fler artiklar för dig