Nyheter

Attack mot biskop satte igång debatt om yttrandefrihet

“Sociala medier har ett ansvar”, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese

Australien kräver att sociala medie-plattformar tar bort filmen där den assyriske biskopen Mar Mari Emmanuel attackeras mitt under en gudstjänst. Det har fått Elon Musk, ägare av plattformen X, att reagera och han menar att det här kravet är ett hot mot yttrandefriheten.

16-åringen går först långsamt fram mot biskopen. När det bara återstår någon meter slår han till som en kobra och kastar sig över sitt offer och börjar hugga frenetiskt med en stilettkniv. Snart övermannas han och den brutala attacken inne i den assyrisk-ortodoxa kyrkan i Sydney är över på några sekunder.

Filmen där den assyriske biskopen Mar Mari Emmanuel knivhöggs mitt under en gudstjänst fick snabbt spridning i sociala medier, där nog en och annan överraskades av att få ta del av hela händelseförloppet helt ocensurerat. Där och då var det också högst oklart hur pass illa däran biskopen var och vem som låg bakom attacken, där även fler personer skadades inne i kyrkan.

Biskopen Mar Mari Emmanuel som attackerades i en kyrka i Sydney.

Krav på nedplockning

Nu har Australiens regering valt att gå ut i hård kritik mot de sociala mediebolag som såg till att klippet på attacken i kyrkan fick spridning. En statlig kommission för e-säkerhet har begärt att företag som Facebook och X (tidigare Twitter) ska plocka bort innehåll som visar attacken mot biskopen. Kommissionen meddelar också att de har för avsikt att bötfälla sociala mediebolag med fem miljoner kronor dagligen så länge de låter filmer och bilder på överfallet ligga kvar för användare i Australien. Frågan har i nuläget hamnat i domstol.

Premiärminister Anthony Albanese har också gett sig in i debatten, där han främst reagerat på plattformen X:s agerande.

– Sociala medier har ett ansvar, kommenterade Anthony Albanese då han träffade pressen.

– Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt att X inte väljer att vara lyhörda, utan försöker att driva på för sin egen sak.

Inte minst påpekar premiärministern att det spreds en hel del felaktiga påståenden i samband med att filmen spreds som en löpeld på sociala medier, där han menar att det här måste gå att förhindra.

Elon Musks svar

Men Elon Musk, ägare av X, verkar inte ha några planer på att lyssna på klagoropen från Australien. Han ser sig själv som en försvarare av yttrandefriheten, vilket också var en anledning till att han köpte det som då hette Twitter men som han sedan döpte om till X.

Nu raljerar han på sin egen plattform över det hela, bland annat genom att använda begrepp som ”Australiens censurkommission”. Elon Musk verkar inte villig att backa i den här frågan, där attacken mot biskopen i kyrkan därmed ser ut att bli en strid om yttrandefrihet.

Debatten om sociala mediers ansvar för desinformationskampanjer har pågått länge, bland annat med anklagelser att de varit med och påverkat demokratiska val genom att sprida vilseledande information. Flera inflytelserika personer har genom åren också fått sina konton raderade, mest känt är när Donald Trump plockades bort från Twitter på grund av sättet han uttryckte sig, vilket också var en av orsakerna till att Elon Musk klev in och köpte plattformen.

Förlåter dem

När det gäller attacken på biskopen Mar Mari Emmanuel så kom han nyligen med ett uttalande från sjukhuset där han vårdas. Han uppmanade alla att agera Kristuslikt och inte söka hämnd för det som hänt inne i kyrkan. Hans budskap till den 16-årige pojke som attackerat honom var att han förlät honom.

– Jag säger till dig, du är min son, jag älskar dig och jag kommer alltid att be för dig. Vem som än sände dig att göra det här, så förlåter jag dem också, i Jesus mäktiga namn.

Fler artiklar för dig