Nyheter

Kanarieöarna i protest mot massturismen – Turistkyrkan: Håller inte

En tredjedel av lokala öborna riskerar fattigdom till följd av massturismen • Förra året besökte 14 miljoner turister Kanarieöarna • Skandinaviska turistkyrkan: Lokalbefolkningen kan behöva ransonera vattnet – mycket går åt att fylla poolerna.

Tusentals svenskar besöker Skandinaviska turistkyrkan i semesterparadiset på Kanarieöarna. Men nu protesterar lokalbefolkningen alltmer högljutt mot massturismen.
– Framför allt de som inte har så god ekonomi blir drabbade, säger Ronnie Strömgren, som var teamledare i turistkyrkan på Teneriffa fram tills för en vecka sedan.

Tillsammans med hustrun Monica Strömgren har han precis återvänt från vinterhalvåret i Puerto de la Cruz, och har hört och läst om protesterna från lokalbefolkningen understödda av olika miljöorganisationer.

Framför allt är det två ytterligare lyxhotell som ska byggas på Teneriffa som har varit startpunkten, och under lördagen hölls demonstrationer mot vad man kallar massturismen på flera av de åtta Kanarieöarna.

– Vi har inte märkt något mot turistkyrkan, mot oss som varit där eller mot de besökare som vi har träffat. Men vi har sett att det har skrivits budskap på hus och murar av typen ”ut med utlänningarna” och ”ut med turisterna”, säger Ronnie och Monica Strömgren till Dagen.

Men de kan bekräfta att den lokala befolkningen på ön påverkas – framför allt de mindre välbeställda. En tredjedel av den kanariska befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom eller socialt utanförskap, enligt rapporter.

– Inte minst har hyrorna på lägenheter stigit i höjden i städerna, och där turisterna pressar upp priserna. Lägenhetsägarna vill tjäna så mycket som möjligt och väljer då turisterna framför sitt egna folk, vilket gör att bofasta inte kan flytta in till städerna och andra inte har råd att bo kvar, säger Ronnie Strömgren.

Gruppbild.

Ett annat problem är vattentillgången i tider med minimal nederbörd och där hotellpoolerna ibland använder vattnet. Nu senast talades det om ransonering av vattnet för befolkningen, men ännu har det inte blivit av, vad Ronnie och Monica Strömgren har hört.

– Samtidigt är ju turisterna den största inkomstkällan för befolkningen på öarna.

Kritikerna kräver en hållbar modell

De som protesterar under parollen ”Canarias tiene un límite” (Kanarieöarna har en gräns) säger att det inte är turisterna i sig som är problemet, utan industrin.

TT rapporterar att kritikerna efterlyser en mer hållbar modell för turism, eventuellt med besökstak på sina håll där trycket är särskilt hårt, så att inte naturresurserna utarmas.

Förra året besökte runt 14 miljoner turister Kanarieöarna, enligt spanska siffror, medan den bofasta befolkningen uppgår till 2,2 miljoner, skriver TT.

En del reser ju dit flera gånger om året, och det håller inte i längden.

—  Monica Strömgren

Många besök i Turistkyrkan

Skandinaviska turistkyrkan på Teneriffa hade cirka 3 500 besökare under den här säsongen. Många är norrmän och danskar, men majoriteten är från Sverige. På kyrkans program står kafékvällar, konserter, gudstjänster och soppluncher.

Ronnie och Monica Strömgren har varit två säsonger som teamledare, men avslutar nu. De är glada för alla besökare från Sverige, men inser att frågorna om turismen inte är lätta att hantera.

Blir protesterna lokalt för stora kan det kanske påverka turisttillströmningen, tror de.

– Vi måste nog ändra våra levnadsvanor på något sätt, med tanke på klimatet. En del reser ju dit flera gånger om året, och det håller inte i längden. Här måste vi nog tänka till, säger Monica Strömgren.

Fler artiklar för dig