Nyheter

Slagord vid israeliska ljusinstallationen på Kulturnatt Stockholm

Ljusinstallationen av tre judiska konstnärer fick till slut genomföras • Palestinska flaggor i luften intill ljusinstallationen - poliser på plats för att lugna situationen.

Ljusinstallationen av tre judiska konstnärer vid Israels ambassad under Kulturnatten i Stockholm kunde genomföras som planerat. Men med polisbevakning på plats som höll undan propalestinska demonstranter med slagord som ”krossa sionismen”.

När Dagen besökte området kring Israels ambassad vid 21-tiden på lördagskvällen möttes vi av ett 30-tal demonstranter med palestinaflaggor och plakat nere vid gatan, utanför beskickningen. Demonstranterna stoppades att gå närmare av lugnande poliser på plats.

Skrikande proklamerade de bland annat slagordsramsan ”From the river to the sea, Palestine will be free”, som numera är förbjuden i Tyskland, och som i Sverige har anklagats för att vara antisemitisk och syfta på ett utplånat Israel.

Grupp av kvinnor protesterade

Några äldre kvinnor en bit i från gjorde en tystare markering av sitt missnöje i samma frågor. ”Svik inte Gazas barn”, stod det på ett av plakaten.

Tidigare i veckan kunde Dagen avslöja att Stockholms stad hade strukit det aktuella arrangemanget ur Kulturnattens program med hänvisning till säkerhetsskäl i en konfliktladdad situation kring Israel och palestinska Hamas. Men det hade också förekommit påtryckningar i sociala medier där man kallade israeliska ambassadens medverkan för ”artwashing”, och för att försöka flytta fokus bort från det pågående kriget och dödandet i Gaza.

Togs in i programmet igen

Men efter protester från flera politiker, och uppmärksamhet i flera medier, vände tjänstemännen i Stockholms stad och tillät ljusinstallationen vid ambassaden att marknadsföras i Kulturnattens program igen.

Ljusinstallationen med åskådare.

Allt eftersom solen försvann och mörkret tilltog på lördagskvällen kom besökare som kunde ledas förbi demonstranterna upp till den byggnad på ambassadområdet där ljusinstallationen under namnet ”In House – public video art gallery” projicerades. Ett tiotal poliser och flera polisbilar fanns hela tiden på plats, och successivt avtog slagorden.

”Förväntat med demonstration”

Dagen pratade ett par av besökarna som var glada över att kunna att komma och se videoinstallationen på en av ambassadbyggnaderna.

– Det känns märkligt att det av politiska skäl, eller av säkerhetsskäl, inte skulle kunna visas ett konstverk under kulturnatten. Demonstranterna här nere kan gå någon annanstans, tycker jag. Men det var förväntat. Det är tragiskt att det ska behövas vara poliser på plats, säger en kvinna med judiskklingande namn, som vill vara anonym ”i dessa tider”.

Konstverken: ”Intressant”

Själva konstverken gjorde inga större intryck på ett annat par som var på plats under Kulturnatten, men som inte heller vill uppge sina namn i Dagen.

– Vi trodde det var stoppat, men såg i tidningarna att det inte var det längre, så då gick vi hit och tittade som vi hade tänkt. Själva konstverket kanske jag inte förstår mig på riktigt. Men … intressant. Vi är nog mest nyfikna. Det känns ganska lugnt här ändå, säger de och kikar ner förbi poliserna mot demonstranterna på gatan.

Fler artiklar för dig