Musik

Kyrkas jättekör vill få barn upptäcka bortglömda psalmer

170 barn i elva körer framförde ny musikal • Bortglömda psalmer och nyskriven musik aktualiseras.

Kyrkråttorna gick på jakt i Lunds domkyrka i helgen för att hitta välkända, men för barnen försvunna psalmer som ”Blott en dag” och ”Härlig är jorden”. Musikalen fyllde kyrkan med besökare till sista plats.

De 170 barnen var utklädda till bland annat humlor och råttor för att hjälpa Sankta Cecilia och Per Klockare att hitta psalmskatten – och se till att kyrkans sång inte tystnar.

Barnkörer från elva församlingar i Lunds stift hade övat för att framföra den nyskrivna musikalen ”Jakten på den försvunna psalmskatten”, som är skapad av kyrkomusikern Karin Runow.

Maja Malmström är kyrkomusiker i Lundsstift och en av arrangörerna, och spelade piano till den stora barnkören.

– Många barn kan inte psalmerna längre. Man sjunger dem inte i skolan. Vi snuvar dem på det som är vår gemensamma visskatt, säger hon.

Men nu fick barnen chansen att sjunga ”Tryggare kan ingen vara” och ”Bred dina vida vingar”. Psalmerna vävdes ihop med fem nyskrivna vis-pop-melodier. Maja Malmström lyfter fram glädjen hos barnen – och att de är snabba att lära sig.

Sångskatt riskerar att dö ut

– Barnen är på. Om vi inte sjunger den gamla sångskatten så dör den ut. Här finns många hundra år av poesi och musik av våra bästa kompositörer.

En ny psalmbok är på gång framåt och även nya psalmer behövs, menar Maja Malmström. Kanske har de unga kyrkråttorna fått ge ett bidrag in i Svenska kyrkans sångskatt framåt.

Fler artiklar för dig