Nyheter

Så hjälper EFK unga ledare bemöta drabbade av psykisk ohälsa

Intensivkurs och intervjufilmer om självmordstankar, ångest och ätstörningar ska ge redskap för församlingsanställda: “Hbtq-personer och ensamkommande flyktingbarn är överrepresenterade i självmordsstatistiken.”

Evangeliska frikyrkan har satt som ett av sina fokusområden att bemöta psykisk ohälsa på ett sätt som är relevant. Därför hålls nu kurser som ska ge unga ledare rätt verktyg för att möta tonåringar och unga vuxna som kämpar med sitt psykiska mående.
Och snart presenterar EFK en filmserie som ska vara ett konkret stöd i hur man bemöter de som brottas med ätstörningar, ångest, tankar om suicid med mera.

Den här veckan samlades ett gäng unga ledare från Mellansverige till ett sådant tillfälle, en två dagars intensivkurs i Folkungakyrkan i Stockholm. Erika Bergman är ledarutvecklare inom missionell diakoni hos EFK och en av de drivande inom projektet. Kursen har rubriken ”Att möta ungdomar med psykisk ohälsa”.

Dagens reporter anländer just när Andreas Abrahamsson, till vardags ungdomspastor i Missionskyrkan i Sonstorp utanför Finspång, föreläser om suicid. Det är ett ämne han själv har nära erfarenheter av.

1997, när Andreas var 13 år, tog hans pappa livet av sig. Ett faktum han är öppen med och något som lägger tyngd bakom varje ord han förmedlar. Såsom det brukar vara när något är självupplevt och inte bara teorier.

– Självmord kan inträffa i alla samhällsgrupper, men två kategorier är överrepresenterade – ensamkommande flyktingbarn och hbtq-personer, förklarar Andreas Abrahamsson.

Andreas Abrahamsson föreläser på EFK-kursen "Att möta ungdomar med psykisk ohälsa" som hölls i Folkungakyrkan i Stockholm den 16-17 april.

Med hjälp av en sammanställning från organisationen Suicide Zero sticker han hål på en rad myter om suicid – som att självmord ligger i släkten eller att ingen har rätt att hindra någon som verkligen vill ta sitt liv.

– Statistik visar att nio av tio personer som hindrats av någon att ta sitt liv senare är väldigt tacksamma, berättar Andreas Abrahamsson.

Ska bli ”gudsrikesambassader”

Mot slutet av sin föreläsning lyfter han en profetisk vision som var vägledande för den keltiska kyrkan i England och Skottland på 600- och 700-talen. Visionen handlade om att kyrkans kloster skulle fungera som ”gudsrikesambassader” där arbetet präglades av tillbedjan, omvårdnad genom den sjukstuga som uppfördes och lärande. Under en period av 50 år uppförde keltiska kyrkan 200 sådana kloster i nordvästra delarna av Europa.

Kurstillfället i Folkungakyrkan var det tredje med samma upplägg och tanken är att den ska hållas vid ytterligare sju tillfällen på olika platser då behovet på området är stort. Enligt Världshälsoorganisationen WHO kommer psykisk ohälsa att vara ett av de största hoten mot folkhälsan i världen år 2030 – och Sverige är inget undantag.

Ett annat verktyg som EFK snart lanserar i sin satsning är tolv samtalsfilmer i vilka Erika Bergman samtalar med psykologer och andra experter inom olika områden av psykisk ohälsa. Det handlar exempelvis om ångest och depression, självskadebeteende, ätstörningar, pornografi och dess skadeverkningar, prestationsångest och suicidprevention.

Filmerna har spelats in under våren och håller nu på att redigeras för trolig lansering i slutet av sommaren. Varje avsnitt är på femton minuter och kommer att finnas tillgängliga som en resurs via samfundets hemsida.

Erika Bergman arbetar som ledarutvecklare med fokus på missionell diakoni på EFK:s huvudkontor i Örebro.

En annan satsning på området är en ny utbildning som samfundets bibelskola i Götabro nu initierar, där andra året på bibelutbildningen kombineras med ett lärlingssystem där studenterna tjänstgör 50 procent i en församling med praktiklön och parallellt pluggar den andra halvan av tiden på distans. Varje termin ingår fyra veckors intensivstudier på skolan.

– Det är ett sätt för EFK att möta församlingarnas behov av goda ungdomsledare och att göra tillvaron mer hållbar för unga ledare genom att ge dem bättre stöttning i sin tjänst. Det är också ett sätt att rusta unga ledare att möta svåra frågor som psykisk ohälsa, olika beroenden och ångestproblematik, förklarar Erika Bergman.

Enkät: Vad är det viktigaste du tar med dig hem från kursen?

Fyra kursdeltagare sammanfattar sin upplevelse.
Felicia Holke, 28 år, är anställd som ungdomsansvarig i Saronkyrkan i Göteborg.

Felicia Holke, 28 år, arbetar som ungdomsansvarig i Saronkyrkan i Göteborg:

– Hur viktiga vi kan vara och är för andra som finns runt omkring oss i samhället, ungdomar och människor som kanske kämpat länge med sitt mående. Jag kanske är dem första människan som de berättar något specifikt för. Vi kan låta folk få synas och utifrån deras behov erbjuda en plattform där det finns äldre och andra ledare som kan dela sina erfarenheter och hjälpa dem.

USA-födde Lukas Zarders, 21 år, jobbar för Ywam i Stockholm.

Lukas Zarders, 21 år, arbetar på missionsorganisationen YWAM:s bas i Stockholm:

– Det viktiga är att möta ungdomarna där de är – eye to eye. I det mötet får vi tro och vara ledda av Gud. Det finns inte bara ett sätt att bemöta människor på, behoven är olika och därför behöver vi lyssna och möta varandra individuellt.

Teresa Nilsson, 22 år, arbetar på Ywam i Stockholm.

Teresa Nilsson, 22 år, arbetar på missionsorganisationen YWAM:s bas i Stockholm:

– Att man i alla olika lägen av de problem vi pratat om – ätstörningar, ångest, depression och så vidare – alltid ska stanna kvar hos människan som lider. Fortsätta att lyssna. Inte tro att problemen bara löser sig av sig självt. Jag tror att vi människor är gjorda för att leva i relationer och ibland behöver vi inte ens prata för att göra skillnad. Vi behöver bara vara medmänniska.

Hugo Samuelsson, 22 år, arbetar som barn- och ungdomsledare i församlingen Mötesplatsen i Örebro.

Hugo Samuelsson, 22 år, arbetar som barn- och ungdomsledare i församlingen Mötesplatsen i Örebro:

– Bara någon vecka innan jag kom hit så satt jag i ett samtal med en ung person som mådde dåligt. Och det handlade om exakt en av de saker som kom upp i ett av våra undervisningspass här och då kunde vi diskutera det. Då blev det så tydligt hur relevant det som vi fått ta del av här är. Att samtalen berör precis den verklighet som vi står mitt i. När jag gick bibelskola fick vi inte veta så mycket om exempelvis samtalsmetodik. På den här kursen har vi fått del av konkreta verktyg som man kan använda.

---

Fakta: ”Att möta ungdomar med psykisk ohälsa”

  • En kurs för unga församlingsanställda ledare som arbetar med tonåringar och unga vuxna.
  • Kursen arrangeras återkommande på olika platser av Evangeliska frikyrkan.
  • Målet är att stärka församlingars förmåga att bemöta och hjälpa unga människor som brottas med olika aspekter av psykisk ohälsa.

---

Fler artiklar för dig