Nyheter

Växjö stift ställer in flygresa efter kritik

”Det har kommit fram en massa positiva saker ur detta”, säger Fredrik Modéus

Styrelsen för Växjö stift planerade att flyga till Rom för en studieresa. Men efter den senaste tidens heta debatt, främst i Kyrkans tidning, lämnar nu stiftsstyrelsen beskedet att resan är inställd.
– Vi har faktiskt svängt på klacken, säger biskop Fredrik Modéus till P4 Kronoberg.

Stiftsstyrelsens planerade oktoberresa till Rom, tänkt att genomföras med flygplan, föranledde två av Svenska kyrkans 30 klimatambassadörer att skriva ett brev till styrelsen. I brevet menade dessa att ”samma kyrka som med ena handen uppmanar sina medlemmar att skänka pengar till Acts arbete för en mer rättvis värld, [inte samtidigt kan] med andra handen boka flygresor som bidrar till allt mer utsläpp och allt mer orättvisa”. Det skrev Kyrkans tidning i mars.

Växjö stifts biskop Fredrik Modéus framhöll i Kyrkans tidning att olika intressen fanns ”att väga mot varandra så fort det handlar om kontakter i den världsvida kyrkan”. Biskopen ansåg också att det var ”rimligt och bra” att styrelsen nu skulle göra en studieresa. På tidningens fråga hur det kom sig att stiftsstyrelsen valde att flyga svarade han:

– För att man menar i styrelsen att det är en avvägningsfråga. Man kan fatta principbeslut om att aldrig flyga mer, men det har vi inte gjort. Och mig veterligen har väldigt få i Svenska kyrkan gjort det.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Tog ordentlig fart

Ordentlig fart tog diskussionerna när ytterligare ett stift gav sig in i debatten: först menade biskopen i Lunds stifts, Johan Tyrberg, att det förekom ”så kallad godhetssignalering” i klimatdebatten och att det var slitaget på jorden – inte flygandet – som behövde minska; sedan menade Wanja Lundby-Wedin, förste vice ordförande i kyrkostyrelsen, att ”det är oerhört viktigt” att inte skambelägga; därefter ansåg fyra kyrkopolitiker från Vänstern i Svenska kyrkan att Johan Tyrbergs inlägg riskerade ”att legitimera klimatförnekelse och ge luft under vingarna åt en utbredande populism”; därpå sa sig 112 debattörer – präster och andra – ha läst biskop Johan Tyrbergs debattartikel ”med bestörtning” och anklagade honom för att ägna sig åt relativisering av ”viktiga insatser i Svenska kyrkans klimatarbete”; sedan tyckte en Fisk-ledamot i kyrkomötet att ”skuldbeläggandet kring flyget tar sig lite väl extrema proportioner”; och så ansåg Stockholms stifts biskop Andreas Holmberg att Johan Tyrbergs ”resonemang kring ’klimatfromhet’ och ’godhetssignalering’ är olyckligt eftersom det kan uppfattas som ett förminskande av många människors genuina engagemang”.

Lunds stifts biskop Johan Tyrberg.

Efter de senaste veckornas heta debatt, ur vilken bara en del återges ovan, meddelar nu Växjöbiskopen Fredrik Modéus att stiftet har ändrat sig: studieresan till Rom är inställd.

– Vi har faktiskt svängt på klacken, säger han till P4 Kronoberg.

”Viktig trovärdighetsfråga”

Fanny Willman, ledarskribent på Kyrkans tidning, välkomnar beskedet och menar att stiftsstyrelsens tidigare planer på att flyga till Rom rimmade illa med Svenska kyrkans klimatambitioner. Bland annat har kyrkan i sin färdplan för klimatet uttalat att dess flygande, mätt i antal kilometer, ska ha minskat med hälften till 2027.

– Det är ju en väldigt viktig trovärdighetsfråga för Svenska kyrkan, säger Fanny Willman till P4 Kronoberg.

Även Claes Hedström, stiftsadjunkt för ekoteologi vid Uppsala stift, välkomnar Växjö stifts omsvängning.

– Till Rom går det faktiskt att ta sig på annat sätt, säger han till radiokanalen.

”Massa positiva saker ur detta”

Det som främst har påverkat stiftsstyrelsen att till slut ändra sig är brevet från de två klimatambassadörerna, själva hemmahörande i Växjö stift, rapporterar P4 Kronoberg.

– Det har kommit fram en massa positiva saker ur detta. En är ju det att det går att påverka beslutsfattare, säger Fredrik Modéus.

Fler artiklar för dig