Nyheter

Svenskstartade pingströrelser i Latinamerika möts för att återknyta relationer

Drygt 100 församlingsledare från elva länder, varav 13 pingstpastorer från Sverige, möts i Bolivia • Ska prata församlingsplantering och mission.

Svenskstartade pingströrelser från elva länder i Latinamerika ska i slutet av april mötas i Bolivia – ihop med 13 pingstpastorer från Sverige. Syftet är bland annat att inspirera varandra till församlingsplantering och mission. Efter många år med sparsamma kontakter återknyts nu relationerna.

Det är totalt ett 100-tal pastorer och samfundsledare i elva spansktalande länder [se faktaruta] som kommer att stråla samman i miljonstaden Santa Cruz i Bolivia, 23–25 april. De pingströrelser som finns representerade har alla sina rötter i svensk pingstmission, genom de missionärer som under första halvan av 1900-talet reste ut till Syd- och Centralamerika.

Mest känt är hur missionärerna Daniel Berg och Gunnar Vingren 1910 anlände till Brasilien och hur en enorm pingströrelse växte fram därifrån. Men även till Bolivia och Mexiko, samt till Argentina och Chile, kom den svenska missionen tidigt.

Tappat kontakten med flera

I dagsläget finns bara ett fåtal svenska missionärer i Latinamerika, liksom i övriga världen. Antalet har minskat i takt med att olika systerkyrkor i länderna har vuxit sig starkare.

halvbild.

– En del rörelser har vi fortfarande goda relationer med, medan vi har tappat kontakten med andra. Det är naturligtvis ett misslyckande. När de nu hör av sig och vill ha kontakt med sitt ursprung vill vi gensvara på det, säger Andreas Svedman, internationell koordinator hos Pingst FFS.

Ett liknande närmande har skett i bland annat sydöstra Afrika de senaste åren, mellan olika pingströrelser med rötter i Sverige, där andliga relationer samtidigt knutits närmare med svenska pastorer igen. Synsättet i dag är att man har mycket att lära av varandra i både nord och syd.

Plantera nya församlingar

Och nu vill alltså församlingsrörelser i elva latinamerikanska länder bilda ett eget nätverk för att utbyta erfarenheter. Fokus för konferensen i Bolivia ska ligga på hur man tillsammans kan arbeta för väckelse, församlingsplantering och mission, samt ge tillfälle för bön tillsammans.

David Johansson, ordförande i nätverket Latinamerika inom Pingst, har själv nära kontakter med många pastorer och församlingsledare i södra världsdelen på andra sidan Atlanten.

Porträtt.

– Flera latinamerikanska länder har mission i Afrika i dagsläget, och en del även i Sverige och Europa. Det är spännande att vi ska få prata om mission i Latinamerika och i världen, säger han.

Brasilien inte med

Det finns 15–20 svenska pingstförsamlingar som i dag har mission i Latinamerika. Flera av de svenska pastorer som reser med till Santa Cruz har förankring i de församlingarna, eller är allmänt intresserade av att utveckla relationerna. Brasilien, som i dag har närmare 25 miljoner pingstvänner sprungna ur den svenska missionen, kommer inte att vara med på nätverksträffen.

– Dels för att man pratar portugisiska i Brasilien, medan övriga är spansktalande. Och dels för att Brasilien är så otroligt mycket större än alla andra. Gruppen som har planerat detta valde att begränsa till de spansktalande den här gången, säger Andreas Svedman.

Möttes på Pingst pastor

I de syd- och centralamerikanska länderna finns flera pingströrelser som grundats även utifrån andra länder, exempelvis Assemblies of God i USA. De svenska grenarna är förhållandevis små, från kanske 200 000 medlemmar i Mexiko ned till under 10 000 medlemmar i Peru. Men exakt hur många som finns i de olika pingströrelserna med svenska rötter behöver kartläggas och uppdateras, uppger Andreas Svedman.

Flera av de latinamerikanska pingstledare som ska träffas i Bolivia möttes i samband med konferensen Pingst pastor international i Stockholm 2023. De fanns med bland de 150 internationella gäster från olika delar av världen som var inbjudna till den svenska pastorskonferensen.

Nätverksträffen på deras hemkontinent har sin upprinnelse bland annat i att de satt ner och samtalade i samband med besöket i Stockholm.

Gruppbild.

---

Fakta: Pingst i elva länder representerade

  • Här är de elva länder, där pingströrelser grundats från Sverige, som närvarar vid nätverksträffen: Bolivia, Chile, Nicaragua, Paraguay, Mexiko, Honduras, Argentina, Uruguay, Colombia, El Salvador samt Peru.

---

Fler artiklar för dig