Nyheter

Studentrörelsen Kriss fattar beslut om att läggas ned

Kristna studentrörelsen i Sverige (Kriss) hade en gång tusentals studenter som medlemmar • Finns inte en enda aktiv lokalgrupp kvar.

Kristna studentrörelsen i Sverige (Kriss) samlade på 1970-talet flera tusen studenter, men i dagsläget finns inte längre en enda aktiv lokalgrupp. Organisationen har svårt att få ihop en ny styrelse, och har fattat ett första beslut om nedläggning

Det är Sändaren som berättar om de hotande nedläggningsplanerna av Kriss. Om det som mest fanns omkring 4 000 medlemmar inom rörelsen på 1970-talet, så rapportera det i dag om 40 personer i matrikeln, där de flesta är äldre stödmedlemmar.

Vid senaste årsmötet i mars fick man inte ihop tillräckligt med nomineringar för att kunna välja en ny styrelse, framgår det av Kriss webbsida. Årsmötet fattade därför ett första beslut om att upplösa föreningen, av de två beslut som krävs enligt stadgarna. En interimsstyrelse håller så länge i ekonomin.

Hoppas på nytt engagemang

Men man skriver samtidigt att processen kan avslutas om det skulle komma in nya och gamla medlemmar som vill engagera sig, och förtydligar: ”Det är detta vi hoppas på.”

Kristna studentrörelsen är en del av en internationell rörelse, World Student Christian Federation. I Sverige växte den fram på 1970-talet i spåren av vänstervågen kring sociala och internationella frågor. Men sedan millennieskiftet har det blivit allt svårare att samla studenter.

– Det är klart att det är tungt och tråkigt, det är en anrik förening med rötterna i 1800-talet. Men det är så det ser ut nu, säger ordförande Agge Angusson till Sändaren.

Nya organisationer tar plats

Bland tidigare medlemmar finns en rad kända profiler inom samhällsliv och kyrka, främst från Svenska kyrkans samt Equmeniakyrkans sammanhang.

Andra kristna student- och elevorganisationer är 100-åriga Credo, med i dagsläget ett drygt 30-talet skol- och studentföreningar. Vidare Ny generation, som bildades 2002. Ny generation rapporterade för ett par år sedan cirka 100 kristna skolgrupper på högstadier, gymnasier och universitet runt om i Sverige, och cirka 6 000 medlemmar som är under 26 år.

Ny generation arrangerar ett event på Annexet i Stockholm i månadsskiftet.
Fler artiklar för dig