Nyheter

Begravningsbyrå i kyrkan anmäler Fonus: ”De är snuskigt marknadsdominerande”

”Folk tror att det här är en familjeföretagsbransch som präglas av små familjeägda företag”, säger vd:n för Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB, Henrik Rydberg

Vd:n för Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB anmäler en stor konkurrent, begravningsjätten Fonus, till Konkurrensverket. Det skriver Kyrkans tidning.

Branschorganisationen Sveriges auktoriserade begravningsbyråer har tillsammans med begravningsjätten Fonus tidigare anmält Kyrkans begravningsbyrå till Konkurrensverket – som i sin tur har önskat sig en lagändring för att Svenska kyrkans församlingar inte ska kunna driva begravningsbyråer på ett sätt som snedvrider konkurrensen på marknaden.

Nu har den infekterade relationen mellan kyrkans begravningsbyråer och resten av branschen tagit en ny vändning. Henrik Rydberg, vd för Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB och kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling, har skickat in en anmälan till Konkurrensverket ”rörande Fonus dominerande ställning på begravningsmarknaden och dess metoder för att dölja detta faktum”.

Henrik Rydberg menar i sin anmälan att Fonus tycks vara ”inne i en period av många företagsförvärv”. Han ger flera exempel på att Fonus, genom sitt dotterbolag Momento, de senaste åren har köpt upp lokala begravningsbyråer på små orter – och behållit byråernas lokalt klingande namn.

”Det är inget fel i att växa men det måste ifrågasättas om en del av förvärven inte leder till en otillbörlig marknadsdominans som inte tydligt framgår i marknadsföringen av Momentobyråerna”, skriver Henrik Rydberg till Konkurrensverket.

”Snuskigt marknadsdominerande”

Vd:n för Kyrkans begravningsbyrå säger till Kyrkans tidning att kyrkopolitiker och kyrkligt anställda måste få veta ”vad som händer”.

– Folk tror att det här är en familjeföretagsbransch som präglas av små familjeägda företag, säger Henrik Rydberg till tidningen.

Henrik Rydberg, Kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling.

Med sin anmälan hoppas han nu att Konkurrensverket ska granska ”om Fonus verkligen söker tillstånd för de här förvärven nu när de blir så här snuskigt marknadsdominerande”.

– Om de inte har gjort det i de här exemplen så vore det bra om Konkurrensverket kunde uttala att man måste söka tillstånd, säger han.

Fonus: Vi är stolta

I en skriftlig kommentar till Kyrkans tidning uppger Fonus vd Peter Göransson att var och en är fri att vända sig till Konkurrensverket. Han medger också Fonuskoncernen köpt upp många mindre byråer.

”Men påståendena om att vi skulle dölja den verkliga ägarstrukturen och att förvärven skulle ha skapat en otillbörlig dominans stämmer inte. Det är förstås inte någon hemlighet att Fonus ekonomisk förening bland annat omfattar dotterbolaget Begravningsbyrå Momento AB som i sin tur inkluderar begravningsbyråer som drivs och verkar under egna lokala varumärken. Vi är stolta över det”, skriver Peter Göransson.

Han menar vidare Fonus inte har haft anledning att anmäla sina uppköp av lokala begravningsbyråer till Konkurrensverket.

”Nej, det har inte funnits någon anledning till det. Konkurrenslagen innehåller en bestämmelse om anmälningsplikt som innebär att Fonus är skyldig att anmäla förvärv av bolag som har en årsomsättning som uppgår till minst 200 miljoner kronor. Inget av de bolag som Fonus förvärvat har haft en omsättning som överstigit detta tröskelvärde”, skriver Peter Göransson till Kyrkans tidning.

Fler artiklar för dig