Musik

Israels artist uppmanas att inte lämna hotellrummet

Enormt säkerhetspådrag väntas kring Eurovision song contest som hålls 7-11 maj i Malmö.

Säkerhetspådraget kring Eurovision i Malmö i maj är större än på länge. Nu uppmanas artisten Eden Golan, 20, att inte lämna hotellrummet mer än för själva tävlingen.

Det är den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet som är angelägna om att garantera skyddet för Eden Golan i samband med vistelsen i Sverige. Artisten och hennes team uppmanas att bara lämna hotellrummet för officiella aktiviteter som är kopplade till själva musiktävlingen under Eurovision Song Contest, 7–11 maj, uppger tv-kanalen Chanell 12.

– Vi tar säkerheten på väldigt stort allvar, säger Ziv Nevo Kulman, Sverigeambassadör för Israel till Expressen, som var först med att berätta om nyheten i svenska medier.

Dansk och norsk polis

Eden Golan är född i Israel, men har bott mestadels i Ryssland fram tills att hon återvände till Israel för ett par år sedan. Vägen till Eurovision har gått bland annat genom talangtävlingen ”Rising star” i Israel, där hon fick sin plats i Eurovision. Hon tävlar med låten ”Hurricane”.

Vid Eurovision i Malmö har säkerheten redan förstärkts med tungt beväpnad dansk och norsk polis. Men från Israel räknar man med att själva ha med sig ett större säkerhetsteam än vanligt.

Artister protesterade

Mot bakgrund av det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza har det stormat kring Israels medverkan i Eurovision. Bland annat har drygt 1 000 svenska artister skrivit under ett upprop som kräver att Israel ska stoppas från att delta. I Malmö finns spänningar kring frågan. Terrorhotnivån är dessutom allmänt förhöjd i Sverige sedan en tid.

Fler artiklar för dig