Nyheter

De vill ta Sverige ut ur EU med Swexit

Tidigare KD-politiker kandiderar för Swexit: ”EU:s aptit på makt blir allt större” • Även Kristna värdepartiet verkar för EU-utträde

Ska Sverige vara kvar i EU? I riksdagen är frågan död. Men i den kristna periferin bubblar EU-motståndet.
Den tidigare KD-politikern Leif Danielsson kandiderar nu för EU-kritiska partiet Swexit. I veckan meddelade även Kristna värdepartiet att de verkar för ett EU-utträde.

Ett kortfattat pressmeddelande plingar till i mejlen. Partiet Swexit, som funnits sedan 2020, meddelar att de ställer upp i EU-valet. Deras enda mål är att Sverige ska lämna EU. I övrigt finns ingen sakpolitik.

Näst högst upp på vallistan står Leif Danielsson, tidigare KD-politiker som varit distriktsordförande i Göteborg och Bohuslän. Han är i Stockholm för att inleda kampanjen, och är ivrig att få komma i kontakt med Dagen. Till vardags är han vice ordförande i Equmeniakyrkan i Sävedalen.

– Jag har en inre känsla att något inte stämmer med EU. Detta kan jag inte förklara, eller ha som argument. Det bara finns där, säger han.

Leif Danielsson, tidigare KD-politiker i Partille, kandiderar nu för EU-kritiska partiet Swexit.

Han har hållit sin linje under många år. 2003 ledde han Kristdemokraternas EU-kritiska falang ”Kale” i EMU-valet. Och i en tid när inget av riksdagens partier ifrågasätter EU-medlemskapet tycker han att det är dags. Enligt Swexits egna uppgifter har de omkring 10 000 anhängare. De hänvisar till en Sifoundersökning från 2023 där 14 procent av svenskarna svarade att de var emot EU-medlemskapet och 26 procent saknade uppfattning.

– EU:s aptit på makt blir allt större. Pengar och lagar används som medel för att få stater och individer att underkasta sig unionens status. Vi vill att självständiga nationer samarbetar men vi behöver inte ha den politiska överhögheten, säger Leif Danielsson.

Den stora förebilden är förstås Brexit. Kampanjen om EU-utträdet i Storbritannien som först negligerades av det politiska etablissemanget. Men som sedan visade sig ha en sådan sprängkraft att utvecklingen inte gick att stoppa. Landet lämnade EU för fyra år sedan.

Kristen ståndpunkt

Leif Danielsson motiverar även sin EU-kritik utifrån en kristen ståndpunkt. Tanken om fasta nationsgränser tycker han sig finna i Bibeln, med språken som förenar nationerna. Överstatligheten är därmed en fara, och riskerar att hota självständigheten. I samband med EMU-omröstningen 2003 fanns debattröster i kristenheten som varnade för att EU kommer att utvecklas till en antikristlig förening av tio världsledare, med hänvisningar till Uppenbarelsebokens trettonde kapitel.

Men så långt vill inte Leif Danielsson gå i sin argumentation.

– Nej, jag tycker man ska vara ödmjuk där och det är svårt att tolka de här texterna, och veta vad de syftar på. Jag nöjer mig med att säga att vi som nation måste ha självständighet. Om vi fortsätter som nu kommer vi till slut ha en EU-stat och det ser jag som en fara, säger han.

Ser du inga fördelar med vårt EU-medlemskap?

– Jo, men dem behöver man ju inte ta bort.

Till exempel att kunna resa fritt mellan EU-länderna och få bo var vi vill inom unionen?

– Ja, det tycker jag. Men vi ska ha bättre koll på våra gränser, och på dem som kommer till Sverige. Vi kan fortsätta sluta självständiga avtal med övriga EU-länder.

Så svenskarna ska kunna resa ut, men andra ska inte kunna komma hit?

– Sverige är ju ett öppet turistland och det är inget inreseförbud vi är ute efter. Men vi vill ha hårdare kontroll på de kriminella nätverken som reser in i landet.

Mats Selander (blå skjorta) registrerar Kristna värdepartiet hos Valmyndigheten. Med sig har de 1 508 namnunderskrifter - 1 500 namn krävs för att få registrera sig som parti.

”Demokratiskt underskott”

Samma dag som Swexit gör sin medieturné med Leif Danielsson i spetsen meddelar även Kristna värdepartiet att de ansluter sig till Swexits linje i EU-frågan. Dock först efter att det lugnat ner sig i krigsläget i Europa. Kristna värdepartiet, som främst profilerat sig som ett anti-abortparti, fick i senaste riksdagsvalet omkring 6 000 röster, eller 0,09 procent.

– De två viktigaste anledningarna till att vi vill börja tala om Swexit är dels att EU blir allt mer överstatligt, dels att EU lider av ett demokratiskt underskott, säger partiledaren Mats Selander.

– Det EU som Sverige sa ja till är inte det EU vi ser i dag. Och det är definitivt inte det EU som många EU-representanter pushar mot, ett Europas förenta stater. Det är en maktapparat som vi menar är farlig.

Kristna värdepartiet kandiderade i EU-valet första gången 2014, men fick då endast 450 röster. Det fick Mats Selander att kalla deltagandet för ett misstag. 2019 gick det något bättre med 1 596 röster. Och nu satsar man alltså igen, den här gången med ett uttalat mål att Sverige ska lämna unionen.

---

Fakta: Valet till EU-parlamentet

  • Hålls den 9 juni 2024.
  • För att få rösta ska man ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett annat EU-land och vara eller har varit folkbokförd i Sverige.
  • I valet väljs representanter till EU-parlamentet som är en av EU:s tre viktigaste institutioner. De två andra är EU-kommissionen och ministerrådet. Till dessa sker inga direktval.
  • Sverige ska välja 21 av totalt 705 ledamöter i parlamentet.
  • För att ta plats i EU-parlamentet måste ett parti få minst fyra procent av rösterna.

---

Fler artiklar för dig