Nyheter

Kristna göteborgsskolor presterar bättre än förväntat: Toppar listan

Kristna eller kristet drivna skolor är i topp när Skolverket jämför förväntat och faktiskt resultat för Göteborgs grundskolor

Communityskolan i Gårdsten, med Räddningsmissionen som huvudman, är den skola i Göteborg där eleverna klarade sig bäst 2023 utifrån sina förutsättningar. På andra och tredje plats kommer också två skolor med kristen profil: Brandströmska skolan och Kristinaskolan. Också på nionde plats – av totalt 75 skolor – återfinns en kristen skola, nämligen Vasaskolan.

Det är Göteborgs-Posten som redovisar hur många procent av eleverna som gick ut stadens grundskolor med godkända betyg 2023, jämfört med ett modellberäknat, förväntat, värde. Det senare utgår från föräldrarnas utbildningsnivå, fördelningen mellan pojkar och flickor samt andelen nyinvandrade elever.

Över lag, konstaterar tidningen, klarade sig två av tre skolor sämre än förväntat utifrån elevernas bakgrund. Men på några skolor är det tvärtom: fler elever än förväntat fick godkända betyg. I topp hamnar Communityskolan Gårdsten, som hette Römosseskolan innan den togs över av Räddningsmissionen förra året, vilket Dagen skrev om.

Tillförordnade rektorn Niclas Hansén har tidigare sagt till Göteborgs-Posten att skolan var välfungerande redan när den togs över av Räddningsmissionen, som leds av 34 kristna församlingar i Göteborg med omnejd.

Vi tillför något till Göteborg, inte minst till de delar av staden som är mest utsatta.

—  Lars Cedergren, pastor

”Ett stort grattis till alla våra duktiga elever, kompetenta lärare, övrig stöttande skolpersonal, engagerade familjer och alla andra i lokalsamhället och näringslivet som stöttar våra elever att nå sina mål!” skriver Räddningsmissionen på sin Facebooksida om de goda resultaten.

Som påpekas i inlägget är fyra av de fem skolor i Göteborg som lyckas bäst utifrån sina förutsättningar idéburna friskolor, i och med att Montessoriskolan Casa hamnar på fjärde plats.

”Jackpott” för pastorn

En person som har koppling till alla tre skolor i toppen är Lars Cedergren, pastor i Smyrnakyrkan i Gårdsten.

– Jag har själv gått på Kristinaskolan, jobbar som pastor i Gårdsten, där Communityskolan finns, och sitter i styrelsen för Brandströmska skolan. Så det här är en riktig jackpott, säger han och berättar att Brandströmska skolan firat med tårta, säger han.

Brandströmska skolan i Göteborg

– Det är viktigt att fira segrarna. Det är fint att få ett kvitto på att skolan är på rätt väg. Vi tillför något till Göteborg, inte minst till de delar av staden som är mest utsatta, och griper in i unga människors liv på ett positivt sätt. Att vi får göra det utifrån en kristen profil är extra roligt.

Uppgifterna om hur eleverna på Göteborgs skolor presterat, jämfört med förväntat resultat, kommer från Salsa, vilket står för Skolverkets arbetsverktyg för lokala sambandsanalyser. Analysverktyget skapar ett modellberäknat betygsvärde där föräldrars utbildningsnivå har störts betydelse för resultatet, enligt Skolverket.

Fler artiklar för dig