Nyheter

Friande dom för finsk KD-politiker prövas i Högsta domstolen

Hovrätten friade Päivi Räsänen för hennes uttalanden om homosexuella – nu meddelar Högsta domstolen i Finland prövningstillstånd

Högsta domstolen, HD, har beviljat åklagaren prövningstillstånd i ett brottmål som gäller hets mot folkgrupp: riksdagsledamoten Päivi Räsänens uttalanden om homosexuella. Den kristdemokratiska politikern har tidigare friats både i tingsrätten och hovrätten.

Högsta domstolen beviljade på fredagen besvärstillstånd, motsvarande prövningstillstånd i Sverige, i ett uppmärksammat ärende som Dagen skrivit om flera gånger tidigare.

Det handlar om den kristdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare ministern Päivi Räsänen och hennes olika uttalanden om homosexuella och om samkönade relationer.

”Jag kommer att fortsätta kämpa för yttrandefrihet i Högsta domstolen”, kommenterar Päivi Räsänen beskedet i sociala medier.

Tre åtalspunkter tas upp

Åklagaren har i sin ansökan om prövningstillstånd sökt ändring för tre av de fyra åtalspunkter som Päivi Räsänen åtalats för och sedermera friats från, uppger Svenska Yle.

Två av punkterna handlar om en skrift som publicerades på Lutherstiftelsens hemsida första gången 2004, och där Päivi Ränsänen skrev att samkönade relationer utmanar den kristna livssynen. Därigenom hade hon enligt åklagaren kränkt homosexuella som grupp.

Den tredje åtalspunkten bygger på en text som Päivi Räsänen publicerade i sociala medier 2019, och där hon kritiserade kyrkans medverkan i en prideparad det året.

Radioprogram prövas inte

Tidigare har också Päivi Räsänens uttalanden i radio behandlats i domstol. Åklagaren har dock inte sökt ändring för den åtalspunkten. Det handlade om ett Yle-program där Päivi Räsänen sa att Gud inte skapat människan som homosexuell.

Det var i januari som riksåklagaren Ari-Pekka Koivisto meddelade att bett Högsta domstolen att pröva målet.

”Det är viktigt att få Högsta domstolen att ta ställning till hur man i motsvarande fall ska överväga grundläggande rättigheter som står emot varandra. Det handlar särskilt om hur yttrande- och religionsfriheten ställs mot förbud mot diskriminering och när uttalanden kan anses uppfylla kraven på straffbar hatretorik”, skrev riksåklagaren i ett pressmeddelande då, enligt Hufvudstadsbladet.

Försvarar biblisk lära

Päivi Räsänen har hela tiden försvarat sina uttalanden med att de hänför sig till Bibeln och utgör klassisk kristen tro.

”Med tillförsikt och frid i sinnet är jag redo att fortsätta kämpa för yttrande- och religionsfrihet, både i Högsta domstolen och vid behov ändå upp i Europadomstolen för mänskliga rättigheter”, kommenterar hon nyheten om att HD prövar hennes ärende på sin Facebook-sida.

Jatkan nyt taistelua sananvapauden puolesta korkeimmassa oikeudessa. Olen tänään saanut tiedon, että korkein oikeus on...

Publicerat av Päivi Räsänen Torsdag 18 april 2024

Päivi Räsänen friades i Helsingfors tingsrätt år 2022. Enligt tingsrätten var en del av uttalandena kränkande, men inte hets mot folkgrupp. Hovrätten kom fram till samma sak i fjol.

Vare sig Päivi Räsänen fälls eller frias i HD blir det en prejudicerande dom som sätter ramarna för vad som är tillåtet att säga i Finland.

Även Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, åtalades, och friades, för hets mot folkgrupp tidigare. Detta eftersom han publicerat skriften om äktenskapet. Både han och stiftelsen omfattas av den kommande prövningen i Högsta domstolen.

Process på halvtannat år

I genomsnitt tar det mellan 16 och 18 månader för ett mål att avgöras i Högsta domstolen i Finland.

”Nästa steg är att Högsta domstolen ber fru Räsänen och andra svarande att respondera. Därefter fattas ett beslut om hur hanteringen ska ske framöver, till exempel om huruvida det ska hållas en muntlig förhandling, eller om målet ska prövas och beslutas utifrån skriftlig rättsutredning”, skriver domstolens föredragande Marja Reijonen-Schofield till Dagen.

Fler artiklar för dig