Nyheter

Biskopen efter attacken i kyrkan: ”Jag förlåter dig”

“Vår Herre Jesus lärde oss aldrig att strida eller att hämnas”

Han blev attackerad mitt under en livesänd gudstjänst. Nu har biskop Mar Mari Emmanuel gjort ett uttalande från sjukhuset, där han förlåter förövaren och uppmanar alla att agera ”Kristuslikt”.

– Jag mår bra och återhämtar mig mycket snabbt, tack Jesus, så ni behöver inte vara oroliga, säger Mar Mari Emmanuel i ett uttalande från sjukhuset där han nu befinner sig.

Hela världen har hållit andan efter det brutala övergreppet inne i kyrkan, där den assyrisk-ortodoxe biskopen mitt under en gudstjänst tog emot flera hugg av en ung man som rusat fram mot honom. Det hela fångades på film, eftersom gudstjänsten livesändes, och attacken har fått mycket stor uppmärksamhet även långt utanför Australien.

Biskopen Mar Mari Emmanuel som attackerades i en kyrka i Sydney.

Förlåter förövaren

När biskop Mar Mari Emmanuel nu själv uttalar sig så handlar hans budskap om förlåtelse. Inte minst riktar han sig till sina kristna bröder och systrar som reagerat med ilska efter attacken, där många också samlats till protester.

– Jag vill att ni agerar Kristuslikt, säger biskopen i den video som lagts upp av församlingen i Sydney.

– Vår Herre Jesus lärde oss aldrig att strida eller att hämnas och han sa aldrig öga för öga, tand för tand.

I stället väljer biskopen att lyfta fram vikten av förlåtelse och tar fasta på bibelordet att bekämpa det onda med det goda.

– Jag förlåter den som gjorde det här. Jag säger till dig, du är min son, jag älskar dig och jag kommer alltid att be för dig. Vem som än sände dig att göra det här, så förlåter jag dem också, i Jesu mäktiga namn.

Misstänkt arresterad

Polisen har arresterat en 16-årig pojke för dådet, där även fyra andra personer skadades förutom biskopen. Misstanken är att attacken hade ett religiöst motiv, men polisen i Sydney har samtidigt varit förtegen med vilken religion den misstänkte pojken själv har, rapporterar BBC.

Attacken inne i kyrkan kom bara några dagar efter ett annat brutalt dåd i Sydney, där sex personer dödades i ett köpcentrum. I bägge fallen har spekulationerna varit många och i vissa fall även felaktiga, exempelvis vad gäller motiv och religiös tillhörighet hos gärningsmännen.

---

Fakta: Sydney

  • Sydney är Australiens största stad med omkring 5 miljoner invånare, samt huvudstad i delstaten New South Wales.
  • Staden ligger på västkusten och dess mest kända landmärke är operahuset.

---

Fler artiklar för dig