Nyheter

Berättelser om tro ökar förståelsen mellan kristna kyrkor i världen

Jan Eckerdal deltar i ett stort ekumeniskt möte som inte i första hand söker samsyn och där olikheterna berikar

Ungefär 250 kyrkoledare från ett brett spektrum av kyrkor möts i Ghana den här veckan på ett evenemang som arrangeras av Global Christian Forum.
– Tyngdpunkten ligger på samtal, ömsesidigt lärande och gemensam reflektion snarare än på att övertyga varandra eller formulera gemensamma lärodokument, berättar prästen Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, som är på plats i Accra.

Global Christian Forum är precis som namnet antyder ett stort kristet möte med fokus på samtal och möten mellan världens alla stora kyrkotraditioner inklusive de som inte är med i Kyrkornas världsråd.

– En enorm spännvidd av kyrkotraditioner är representerade på mötet. Det fungerar som ett komplement till den ekumeniska rörelse där bland annat Kyrkornas världsråd har en stor roll att fylla, förklarar Jan Eckerdal.

Jan Eckerdal

Som exempel på den stora bredden nämner han att kristna från ortodox, luthersk, anglikansk, katolsk, baptistisk, pentekostal, reformert och evangelikal tradition finns bland deltagarna.

Gudstjänster, föredrag och bibelstudier står på dagordningen. Men viktigast är nog ändå de personliga mötena mellan deltagarna som alltså kommer från världens alla olika hörn.

Snarare än att söka konsensus mellan kyrkor som sinsemellan kan vara mycket olika, är Global Christian Forum en plattform för möten mellan de olika sätt som den kristna tron kan ta sig uttryck.

the fourth global gathering of the Global Christian Forum takes place in Accra, Ghana from 16-19 April 2024 under the theme "That the World May Know" (John 17:23).

– Därför ges stort utrymme till att dela personliga berättelser om våra egna vägar till tro, och om trons konsekvenser i våra liv, förklarar Jan Eckerdal när Dagen når honom i Ghana.

Han är direktor för teologi på Sveriges kristna råd och en av tre svenska representanter. De två övriga är domprosten i Lund Niclas Blåder som företräder Svenska kyrkan, och Johannes Zeiler, domkyrkolektor från Linköping som ingår i Lutherska världsförbundets delegation.

Varför är det viktigt att Sverige är med?

– Dels för att Sverige är ett mångkulturellt land. Hela världens kristendom finns numera i Sverige och därför har vi mycket att lära av den breda ekumeniken. Dels tror jag att vi ibland behöver påminna oss om att vi är del av en världsvid kristen rörelse, säger han.

the fourth global gathering of the Global Christian Forum takes place in Accra, Ghana from 16-19 April 2024 under the theme "That the World May Know" (John 17:23).

Afrika i centrum

Att evenemanget den här gången hålls i Afrika är ingen tillfällighet, enligt Jan Eckerdal. Där växer kristenheten som allra mest och han beskriver den afrikanska kontinenten ”som centrum för kristen tro i vår tid”.

– Framför allt är det de pentekostala och karismatiska rörelserna som bidrar till tillväxten, konstaterar Jan Eckerdal och framhåller än en gång det ömsesidiga lärandet och den gemensam reflektionen som oerhört viktig.

De gemensamma lärodokument som ofta blir ett resultat av den här typen av ekumeniska samlingar får vänta den här gången. I stället handlar det framför allt om tillitsbyggande och respektfulla samtal.

Vad har gjort mest intryck?

– Alla de berättelser som jag fått ta del av har gjort intryck. En man från Togo som heter Nick berättade för oss att han var på väg till USA, mellanlandade i Hamburg i Tyskland och blev kvar där. Nu leder han en migrantförsamling i Hamburg.

Jan Eckerdal lyfter också fram en grekisk-ortodox kvinna från Jerusalem som heter Maria. Hon berättade om att hon hoppas på Kristus som fredens Gud på en plats där religion alltför ofta tar sig aggressiva uttryck.

– Det var starkt att höra henne tala om hur hennes familj i generationer sett som sin kallelse att stanna kvar och som kyrka vara Kristi kropp där, fastän det är svårt.

Global Christian Forum hålls i år för fjärde gången. Forumet firar i år 25-årsjubileum, och det första större mötet gick av stapeln 2007.

– Forumet har stor betydelse som mötesplats mellan kyrkor som annars har svårt att nå fram till varandra. Som Global Christian Forums generalsekreterare Caseley Essamuah sa i sitt inledningsanförande: ”Redan det faktum att vi alla är här, är ett mirakel!”

---

Fakta: Global Christian Forum

  • Pågår 15–19 april i Accra, Ghana.
  • Tema: För att världen ska förstå att vi är ett i Kristus (Joh 17:23).
  • Fokus på tillitsbyggande, gudstjänstliv och att dela berättelser om tro.
  • 250 deltagare från hela världen är på plats.

---

Fler artiklar för dig