Nyheter

Vändningen: Israeliska ambassaden får delta i Kulturnatten

”Jag har tagit lite olika kontakter”, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) till Dagen

Stockholms stad strök Israels ambassad ur programmet för Kulturnatt Stockholm – men har nu ändrat sig. Videoinstallationen, som ska projiceras på en av ambassadens byggnader, är nu återigen en del av det officiella programmet för evenemanget.

Som Dagen rapporterat beslutade Stockholms stads kulturförvaltning den 9 april att stryka en konstinstallation vid Israels ambassad ur programmet för Kulturnatt Stockholm, som äger rum den 20 april.

– Israel har varit välkomna att vara med, ända fram till den 5 april, när de själva gjorde bedömningen om ett säkerhetshot mot beskickningen och när de själva valde att stänga ambassaden. Som en konsekvens av detta marknadsför vi inte det här, sa evenemangschefen Roger Ticoalu till Dagen på tisdagen.

Påtryckningar mot kommunen

Beslutet fattades efter att organisationen Palestinagrupperna hade utövat påtryckningar mot kommunen. Organisationen menade att Israel utnyttjade kommunens kulturevenemang för att ”flytta fokus från det pågående folkmordet och försöka rentvätta sitt anseende med kulturens hjälp”.

Men Roger Ticoalu framhöll i Dagen att beslutet att stryka den israeliska konsten helt berodde på en säkerhetsbedömning som kulturförvaltningen själv hade gjort.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman menade samtidigt att kommunen hade gett efter för propalestinska gruppers påtryckningar.

– Men säkerhetssituationen är irrelevant när det handlar om det här konstprojektet, som ska gå att se utanför ambassaden på flera hundra meters håll. Hundratals personer passerar även denna byggnad varje dag. Om polisen ansåg att området var farligt så skulle de ha stängt av området, säger Ziv Nevo Kulman till Dagen i tisdags.

Ambassadören Ziv Nevo Kulman

”Lagt sig för påtryckningar och hot”

Som Dagen skrev under torsdagen reagerade även toppolitiker i Stockholms stads kommunfullmäktige på tjänstemännens beslut att stryka det israeliska inslaget ur Kulturnattens program.

– Det anmärkningsvärda är att det inte har förekommit något konkret säkerhetshot. Det här är fegt från kulturförvaltningens sida. Man undrar varför tjänstemännen ger vika, sa Nike Örbrink, gruppledare för KD i kommunfullmäktige, till Dagen.

Jonas Naddebo, Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige sa:

– Det verkar ju onekligen som att man har lagt sig för påtryckningar och hot. Så kan vi verkligen inte ha det.

”Nya uppgifter”

Vid lunchtid under torsdagen kom så vändningen.

I ett uttalande på Kulturnattens hemsida heter det att beslutet att stryka det israeliska konstverket ur programmet ”fattades med anledning av förhöjt säkerhetsläge kring Israels ambassad i samband med att ambassaden stängde”. Nu sägs kommunens evenemangsavdelning dock ha fått ”nya uppgifter och information” från ambassad – och låter därför videoinstallationen återigen ingå i det officiella programmet för Kulturnatt Stockholm.

Torsdagens besked från Stockholms stad välkomnas av den israeliske ambassadören Ziv Nevo Kulman.

– Vi ser fram emot att delta i Kulturnatt Stockholm och välkomnar alla att se det israeliska projektet utanför ambassadbyggnaden på lördag kväll, säger han till Dagen.

C-toppen Jonas Naddebo säger till Dagen att det är bra att Stockholms stads kulturförvaltning och ambassaden nu har kommit i kontakt med varandra – och att förvaltningen har tänkt om.

– Jag förstår inte hur svårt det kunde vara att bara ta den kontakten från början. Ju mer information jag får om det här, desto mer förundrad blir jag.

Hur då menar du?

– Det tycks som att kulturförvaltningen har tolkat ambassadens beslut att pausa den konsulära verksamheten, som att det inte skulle finnas någon kvar på ambassaden. Men det är bra att förvaltningen nu har kommit till ny insikt om huruvida ambassaden är stängd eller inte. Hade man bara lyft på luren och frågat ambassaden hade det inte behövt bli så här. Det är olyckligt att det blev så här.

L-politikern agerade ”smörjmedel”

Liberalen Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, skriver på X att den israeliska programpunkten ”efter många kontakter” är återinsatt. Till Dagen säger han att han uppfattar att ”hela det här bygger på ett missförstånd om ambassadens status”.

– Man trodde kanske att ambassaden var helt och hållet igenbommad av säkerhetsskäl, men så var det inte riktigt. Och till slut blir det så att den ena säger något, och den andra säger något, och så fattar ingen hur det ligger till. Jag har tagit lite olika kontakter för att det här missförståndet inte ska leda till att det blir tokigt för någon av parterna. Det var lite smörjmedel, sedan gick det här i lås, säger Jan Jönsson.

”Alldeles nödvändigt”

KD-toppen Nike Örbrink skriver på plattformen X att det var ”bra och alldeles nödvändigt” att kulturförvaltningen ”till slut svängde och välkomnade de kvinnliga israeliska konstnärernas ljusinstallation”.

Nike Örbrink
Fler artiklar för dig