Nyheter

Kyrkornas världsråd begär brådskande möte med Moskvapatriarkatet

Organisationen har hittills velat behålla banden med den rysk-ortodoxa kyrkan

När Ryska folkets världsråd, under ledning av patriark Kirill, nyligen beskrev anfallskriget mot Ukraina som ett heligt krig närmade man sig en gräns för Kyrkornas världsråd. Den internationella ekumeniska organisationen har velat behålla relationerna till Moskva-patriarkatet, men uttrycker nu ”stark oro” och begär ett brådskande möte med Rysslands största kristna samfund.

Uttalandet, eller dekretet, om ett ”Heligt krig” gjordes när Ryska folkets världsråd höll sin kongress i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i slutet av mars, Organisationen samlar ryssar från en rad olika områden, bland annat politik, religion och kultur, och leds av Moskva-patriarken Kirill.

”Ur andlig och moralisk synvinkel är den särskilda militära operationen att beteckna som ett Heligt krig, där Ryssland och dess folk, i försvar för en enad andlig sfär i det Heliga Rus, fullföljer uppgiften som ‘fasthållare’, som beskyddar världen från angrepp av globaliseringen och från en seger för västerlandet, som fallit i satanismens grepp”, löd dekretet som väckt kritik.

Uttrycket ”det Heliga Rus” syftar på idén med en geografisk, andlig och kyrkslavisk gemenskap och identitet, och kan spåras tillbaka till senare delen av 1400-talet. Det hör samman med tanken på Ryssland som det ”tredje Rom”, alltså det kristna rike, efter Rom och Konstantinopel, som ska bestå och försvara kristendomen.

Går inte ihop med vad Kirill sagt

”Kyrkornas världsråd kan inte förena uttalandet att ‘den särskilda militära operationen [i Ukraina] är ett heligt krig’ med vad vi har hört direkt från patriark Kirill själv, eller med uttalanden från de styrande organen i Kyrkornas världsråd, och inte heller med Bibelns uppmaning till kristna att vara fredsmäklare under konflikter”, skriver Kyrkornas världsråds generalsekreterare Jerry Pillar i ett uttalande.

Han påminner om att patriarken, under ett möte mellan de två i Moskva i maj 2023, hade sagt att alla hänvisningar till ”heligt krig” bör förstås metafysiskt, även i förhållande till den väpnade konflikten i Ukraina. Patriarken höll då med Pillar om att inget krig kan kallas ”heligt”.

”Dekretet motsäger nu denna ståndpunkt”, skriver Kyrkornas världsråd.

Organisationen kan heller inte acceptera dekretets beskrivning av Rysslands invasion av Ukraina som ”ett nytt steg i det ryska folkets nationella befrielsekamp mot den kriminella Kievregimen och det samlade västerlandet som bakom den, vilken sedan 2014 förs i sydvästra Rus”, eller hävdandet att ”hela det moderna Ukrainas territorium bör ingå i en zon där Ryssland har exklusivt inflytande”.

Vill ha ett ”brådskande möte”

Därför har Jerry Pillar nu skrivit till patriark Kirill och frågat om dekretet ska förstås som ”ett uttryck för den rysk-ortodoxa kyrkans egen ståndpunkt” och hur i så fall en medlem av Kyrkornas världsråd kan ha en sådan ståndpunkt, och hur den går ihop med vad patriarken sagt tidigare.

”Kyrkornas världsråd begär ett brådskande möte för att diskutera denna fråga och för att finna sätt att bemöta de farhågor som har som har väckts inom den ekumeniska gemenskapen”, avslutas uttalandet från generalsekreterare Jerry Pillar.

Ända sedan Ryssland gick till storskaligt anfall mot Ukraina våren 2022 har patriark Kirill kritiserats för sitt stöd till president Vladimir Putin.

Kyrkornas världsråd har emellertid försvarat beslutet att behålla Moskva-patriarkatet som en av sina 352 medlemskyrkor. Detta med argumenten att samfundet ställt sig bakom organisationens olika uppmaningar om fred i Ukraina, och att det är bättre med dialog än att stänga dörren för samtal.

I oktober fick ett planerat möte mellan representanter för de ortodoxa kyrkorna i Ryssland och Ukraina ställas in, då det uppstått ”praktiska och politiska hinder” för att de två ukrainska ortodoxa samfunden skulle medverka.

Fler artiklar för dig