Nyheter

KD-topp: Fegt att stryka israeliska konstnärer ur Kulturnatt Stockholm

”Kulturförvaltningen borde ställa sig frågan vad det här sänder för signaler om möjligheten till konstnärliga uttryck i judiskt liv”, säger KD-toppen Nike Örbrink

Stockholms stads beslut att stryka en israelisk videoinstallation ur Kulturnatt Stockholms program väcker nu kritik hos toppolitiker i kommunen. Men kulturborgarrådet, Torun Boucher (V), vill inte svara på Dagens frågor.

Konstverket, skapat av tre israeliska konstnärer och tänkt att projiceras på en av den israeliska ambassadens byggnader, ingick först i programmet för Kulturnatt Stockholm. Sedan beslutade Stockholms stads kulturförvaltning, med evenemangschefen Roger Ticoalu i spetsen, att stryka den videoinstallationen ur det officiella programmet.

Påtryckningar mot Stockholms stad förekom förvisso från organisationen Palestinagrupperna, som ansåg att Israel utnyttjade evenemanget för att ”flytta fokus från det pågående folkmordet och försöka rentvätta sitt anseende med kulturens hjälp”. Men förvaltningens beslut berodde helt på säkerhetshänsyn, enligt evenemangschefen. Till Dagen sa Roger Ticolau på tisdagen:

– Israel har varit välkomna att vara med, ända fram till den 5 april, när de själva gjorde bedömningen om ett säkerhetshot mot beskickningen och när de själva valde att stänga ambassaden. Som en konsekvens av detta marknadsför vi inte det här.

Oro för iranskt angrepp

Den israeliska säkerhetsbedömning som evenemangschefen Roger Ticoalu hänvisar till gjordes i samband med den så kallade Qudsdagen – en dag som den iranska regimen årligen ägnar åt att uttrycka sina antipatier mot Israel. Vid årets Qudsdag höll Israel närmare 30 av sina ambassader stängda av oro för ett iranskt angrepp mot någon av ambassaderna.

Israels ambassad själv vill emellertid inte ställa in sin medverkan i Kulturnatten. Och från polisen har ingen rekommendation kommit om att kommunen av säkerhetsskäl skulle behöva distansera sig från den den israeliska videokonsten.

– Nej, nej, utan vi gör vår egen säkerhetsbedömning. Sedan kan det råda delade meningar om det här är rätt eller fel, sa Roger Ticoalu till Dagen på tisdagen.

KD-toppen: ”De ger vika”

Nu möter kulturförvaltningens beslut kritik från toppolitiker i Stockholms stad. Nike Örbrink, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stads kommunfullmäktige, anser att kommunens tjänstemän agerar helt fel.

– Det anmärkningsvärda är att det inte har förekommit något konkret säkerhetshot. Det här är fegt från kulturförvaltningens sida. Man undrar varför tjänstemännen ger vika, säger hon till Dagen.

Nike Örbink menar att kulturförvaltningen bör försvara kulturen genom att garantera säkerheten.

– Annars får vi en märklig ordning där den som ropar högst kan få staden att tysta kultur. Det är en utveckling som oroar mig. Kulturförvaltningen borde ställa sig frågan vad det här sänder för signaler om möjligheten till konstnärliga uttryck inom judiskt liv.

C-toppen: ”Lagt sig för påtryckningar”

Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Jonas Naddebo stämmer in i kritiken mot kulturförvaltningen.

– Det verkar ju onekligen som att man har lagt sig för påtryckningar och hot. Så kan vi verkligen inte ha det, säger han.

Hotbilder ska bedömas av polisen – inte av kulturförvaltningen, menar Jonas Naddebo.

– Förvaltningen är plattformen för Kulturnatten, men alla arrangörer ansvarar själva för sitt innehåll. Därför blir det olyckligt att förvaltningen gör sin egen bedömning här. Man kan inte låta hot och hat bestämma stadens kulturliv.

Jonas Naddebo, som under förra mandatperioden var Stockholms stads kulturborgarråd, menar att det nuvarande kulturborgarrådet, Torun Boucher (V), nu bör agera mot kulturförvaltningen.

– Beslutet har inte fattats av henne, men så länge hon inte gör någonting står hon ju bakom sin förvaltning, säger han.

Ger ingen intervju

Dagen har sökt Torun Boucher, men hon vill inte ställa upp på en intervju. I en skriftlig kommentar till Dagen skriver hon att evenemangsavdelningen har ”väl upparbetade rutiner, som dessutom det senaste året uppgraderats på grund av det läge vi befinner oss i nu med förhöjd säkerhetsnivå”.

Torun Boucher menar det vore ”en farlig väg att gå” om hon som kulturborgarråd ”skulle ifrågasätta detta och göra politiska bedömningar av deras arbete”.

En ”farlig väg att gå” ansåg Torun Boucher också att det skulle vara om hon som politiker skulle gå in och ”detaljstyra vem som får och inte får vara med” i Kulturnatt Stockholm – innan kulturförvaltningen beslutade att stryka Israels ambassad ur programmet. Det framkommer i hennes mejlsvar till en kommuninvånare som tidigare i april frågade hur kulturborgarrådet såg på att Israels ambassad skulle få medverka i Kulturnatten.

I mejlsvaret till kommuninvånaren skrev Torun Boucher också att Vänsterpartiet inte har något emot israeliska konstnärer – men att ”ambassaden representerar staten Israel och det är en helt annan sak”. Kulturborgarrådet skrev också i mejlet att ”det massdödande som Israel just nu genomför i Gaza är ett vidrigt folkmord som drabbar tusentals civila och har lett till en humanitär katastrof”.

Fotnot: Sedan denna artikel publicerades har Stockholms stads evenemangsavdelning beslutat att återigen marknadsföra konstinstallationen vid Israels ambassad som en del av Kulturnatt Stockholm.

---

Fakta: Kulturnatt Stockholm och Israels ambassad

  • Kulturnatt Stockholm arrangeras av Stockholms stad och äger rum nu på lördag, den 20 april.
  • En ljusinstallation, som skapats av tre israeliska konstnärer och ska visas vid Israels ambassad, ingick först i programmet för evenemanget. Den 9 april beslutade dock kommunens kulturförvaltning att stryka ambassadens medverkan ur programmet.
  • Stockholms stad evenemangschef uppger att beslutet fattats av säkerhetsskäl. Samtidigt har kommunen utstått påtryckningar från organisationen Palestinagrupperna, som menat att Israel utnyttjar Kulturnatten för att ”flytta fokus från det pågående folkmordet och försöka rentvätta sitt anseende med kulturens hjälp”.

---

Fler artiklar för dig