Nyheter

Adam Peaty var deprimerad – nu satsar han på tredje raka OS-guldet

Brittiska simmaren Adam Peaty: Teologen har fått mig att förstå att guldmedaljer inte gör trasiga relationer hela

Simmaren Adam Peaty vill bli historisk vid olympiska spelen i Paris om några månader. Han har nyligen kommit tillbaka efter att en depression tvingade honom att ta en time-out
Kärleken och tron på Gud har hjälpt världsrekordhållaren att komma tillbaka till gammal god form.

Adam Peaty är en av profilerna som det talas mest om inför sommarens OS i Paris. Enligt experter är det han och kinesen Qin som kämpar om guldet på 100 meter bröstsim.

De idrottare som likt dessa båda kombattanter kämpar år efter år i världstoppen, hamnar under stor press. De egna och omgivningens förväntningar är svåra att leva med i långa loppet.

För ett år sedan ledde detta till att brittiska Adam Peaty, som i flera år varit världens bäste på distansen, gick in i väggen. Sammanbrottet och den depression som följde ledde den flerfaldige VM- och OS-mästaren till ett uppvaknande.

I en intervju i Guardian berättar han om vad som bidrog till att han orkade komma tillbaka och satsa på simning igen. Först lyfter Adam Peaty fram att han mött kärleken i form av Holly Ramsey, vars pappa är den kände kocken Gordon Ramsay.

– Hon ger mig frid och stabilitet. Vi träffades förra sommaren och vad som än händer i simbassängen är jag ändå en vinnare för jag har hittat rätt person, säger han till tidningen.

Den 29-årige britten ger också en del av äran för sitt sin nyvunna harmoni till den erfarne psykologen Steve Peters. Denne har hjälpt flera andra toppidrottare att må bättre.

En svår balans

Sist men inte minst lyfter storsimmaren lite oväntat fram en teolog och akademiker. Han heter Ashley Null och har arbetat som idrottskaplan för den brittiska OS-truppen. Enligt Adam Peaty tillför Ashley Null ”ett nytt perspektiv”.

– Ashley är mycket viktig för mig, berättar Peaty och förklarar att teologen Null fått honom att förstå att guldmedaljer är bra på många sätt, men att de inte löser de problem vi brottas med i våra liv.

– Den där guldmedaljen gör inte att dina trasiga relationer blir hela, säger han och belyser svårigheterna med att förena en elitidrottskarriär med ett vanligt liv där andra personer får rum.

Vad som än händer i simbassängen är jag ändå en vinnare.

—  Adam Peaty

Ett stort ögonblick

Inblicken i kyrkan har bidragit till att han fått en djupare förståelse för de mekanismer och den själviskhet som många idrottare och karriärister besitter i sin strävan att nå sina yrkesmässiga mål.

– Ett stort ögonblick var när jag gick till kyrkan med Ashley. Vi satte oss längst bak och där och då förstod jag att många människor är mer vilsna än någonsin. Det krävs stor visdom för att känna tacksamhet över det man har.

– Vi är programmerade att alltid vilja ha mer. Det svåraste som finns är att lägga sin stolthet åt sidan och säga: ‘Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar eller vad du har åstadkommit. Vi är alla jämbördiga’.

Nyttig treenighet

Pressen att alltid prestera på topp och att aldrig vara nöjd med en andraplats fick honom till slut att må dåligt. Den tvingade honom till en nödvändig paus och ledde till en bättre balans i livet.

– Jag ser det som tre olika delar. Som människor har vi andliga, fysiska och emotionella förmågor. För att verkligen lyckas i livet måste alla dessa tre vara i funktion eftersom de är beroende av varandra.

Den bibliska treenigheten, som detta också kan liknas vid, är en upptäckt som ger Adam Peaty kraft att satsa på simning igen. Och vinnarviljan är det inget fel på. Tänker han på sin rival Qin när han funderar på OS och möjligheten att själv bli historisk?

– Jag tänker på honom när jag är i bassängen och när jag tränar i gymmet. Och jag är säker på att han tänker på mig också. Men det bästa sättet att vara konkurrenskraftig är att visa varandra respekt.

– Han kämpar lika hårt som jag och därför behöver jag visa honom respekt. Men när jag simmar är han min rival. Jag ser fram emot en tuff kamp i OS, säger Adam Peaty.

Regerande mästare

För trots allt är det Peaty som har världsrekordet på 100 meter bröstsim. Han är även regerande olympisk mästare och siktar på att ta sitt tredje raka OS-guld på distansen.

Om Adam Peaty lyckas med den bedriften tangerar han Michael Phelps rekord. Australiensaren vann OS-guld på 200 meter medley i Peking 2008, London 2012 samt Rio 2016.

Sommar-OS hålls i Paris den 26 juli till 11 augusti.

---

Fakta: Adam Peaty

  • Född 28 december 1994.
  • Har världsrekordet på 100 meter bröstsim med 56.88.
  • Rekordet sattes i på långbane-VM 2019.
  • Har ett flertal OS- och VM-guld på olika distanser.
  • Vann OS-guld på 100 meter bröstsim vid OS i Rio 2016 och i Tokyo 2020.
  • Siktar på sitt tredje raka OS-guld på distansen vid OS i Paris i sommar.

---

Fler artiklar för dig