Nyheter

Tuff debatt om nya könstillhörighetslagen på onsdagen

Mikael Oscarsson om processen: ”Deras ryggar är fullständigt sönderpiskade”

KD och SD ville in i det sista få göra sin röst hörd, inför omröstningen om den nya könstillhörighetslagen. Tidöpartierna kluvna när M och L vänder sig till den rödgröna oppositionen.

Det har vädjats in i det sista. Rösta inte igenom den nya könstillhörighetslagen. Professor Agnes Wold har blivit någon slags affischnamn för motståndet och lyft fram varning på varning för vad det här kan få för konsekvenser.

Andra har försökt påverka i det tysta, som den kristna artisten Per-Erik Hallin som skrivit brev till samtliga i riksdagen.

”Följ den inre kompassen”, skriver han i brevet med hopp om att vissa politiker ska våga rösta mot partilinjen och på så sätt fälla förslaget.

För det är trots allt inte allmänheten som ska övertygas, undersökningar har gjorts som visar att majoriteten av svenskar är emot förslaget, särskilt bland högerväljare. Nej, om lagen ska stoppas måste flera våga stå emot partipiskan, framför allt har blickarna riktats mot Moderaterna här.

– Men deras ryggar är fullständigt sönderpiskade, säger kristdemokraten Mikael Oscarsson för att beskriva pressen.

Två politiker, en från M och en från S, har inför omröstningen öppet sagt att de går emot sitt parti i den här frågan, men det är långtifrån nog.

Flera vill gå längre

En gnutta missnöje finns också från personer som backar upp lagen.

– Vi hade gärna gått längre, säger Matilda Johansson från Centerpartiet innan hon kliver in i riksdagens plenisal för att ta debatten.

Partiet hade gärna sett att rätten till självbestämmande skulle vara helt styrande, att det borde räcka med att göra en anmälan till Skatteverket och att man inte skulle behöva få ett godkännande från Socialstyrelsen över huvud taget.

Debatt i riksdagen

Det har stormat rejält inför omröstningen av lagförslaget, men det är ganska lugnt i riksdagen den här morgonen där det främst är politiker från Socialutskottet som ska upp i talarstolen. Ett 50-tal politiker har slutit upp i kammaren när debatten drar i gång, men fler droppar in hela tiden.

Det visar sig tidigt att KD och SD vill protestera in i det sista. Liza-Maria Norlin är den som för taktpinnen för Kristdemokraterna och så fort tillfälle gavs tog hon replik för att gå upp och varna för den våg av unga kvinnor som sökt sig till vården och sagt sig befinna sig i fel kön.

Hon undrade varför man nu inte kunde skicka tillbaka förslaget till Socialutskottet för att ta det här ett varv till, för att låta professionen få se över frågan igen.

– KD har satsat alla resurser på att försena och stoppa det här lagförslaget, svarade Yasmine Bladelius från Socialdemokraterna.

– Det jag inte har respekt för är att KD inte bara säger som det är, att man inte vill ha en lag som gör det enklare för personer att ändra kön i Sverige.

Vad är en kvinna?

Alexander Christiansson, en av SD:s kristna profiler, gick tidigt upp i debatten och berättade att han pratat med flera kvinnor i sin bekantskapskrets.

– De undrar vad det innebär att vara kvinna när man får identifiera sig hur man vill? frågade han.

Även han fick svar från Yasmina Bladelius (S).

– Känner man sig som en kvinna, då är man en kvinna. Så är det för mig, sa hon och varnade samtidigt för att kasta fram de värsta skräckscenarierna.

Alexander Christiansson avfärdade helt resonemanget.

– Jag skulle kunna dra en lång förklaring på vad man skulle kunna identifiera sig som, replikerade han.

Debatten i riksdagen hölls på onsdagsmorgonen, men omröstningen sker senare på eftermiddagen.

Inbördeskrig i Tidösamarbetet

Riksdagsdebatten bröt den här gången mönstret, vanligtvis står opposition mot regering. Här blev det stundtals snarare ett inbördeskrig bland Tidöpartierna, vilket märktes då en lång rad KD och SD-politiker valde att ta replik på moderaten Johan Hultbergs anförande.

Han argumenterade för att den lag som lagts fram inte alls är så extrem som många påstår, och jämförde med Norge som gått mycket längre.

– Vi tror på försiktig samhällsförändring, löd Johan Hultbergs (M) resonemang.

Han menade att Moderaterna snarare varit med och agerat bromskloss.

– Det här är inte den stora reform som RFSL efterfrågat. Det här är en försiktig modernisering, men den är likväl viktig.

Känner en oro

Argumentet bet dock inte på hans motdebattörer, som undrade varför det var så viktigt att just 16-åringar ska kunna få byta juridiskt kön, hur man ska hantera alla dem som ångrat ett irreversibelt könsbyte och om det här öppnar för att biologiska män ska kunna tävla mot kvinnor i idrott.

Magnus Jacobsson, KD, var en av dem som gick upp och argumenterade för att det faktiskt är en stor förändring.

– Det blir det när man frikopplar det fysiska könet från det juridiska, menade han.

– Vi människor är inte öde öar och det här är en extrem individualism, där jag och enbart jag kan värdera mig själv, men vi lever i relation till andra också.

Han menade att det här perspektivet belyser mycket av den kritik som KD har, att enskilda individers rätt att bestämma sin identitet blir problematiskt för exempelvis sjukvården.

– Vi känner en oro utifrån vad professionen signalerat. Jag känner mig tyvärr inte trygg, säger Magnus Jacobsson (KD).

---

Fakta: Könstillhörighetslagen

  • Frågan om en ny könstillhörighetslag har blivit en av de hetaste frågorna under den här mandatperioden.
  • Lagen är möjlig eftersom M och L valt att runda regeringen och vänt sig direkt till riksdagen.

---

Fler artiklar för dig