Regeringen ger Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i uppdrag att kartlägga hur den judiska minoritetens utsatthet förändrats efter Hamas terrorattack mot Israel i oktober.
BRÅ:s hatbrottsstatistik publiceras i vanliga fall vartannat år och gäller hela kalenderår. Men nu har myndigheten alltså fått regeringens uppdrag att specifikt undersöka hur den judiska minoritetens utsatthet påverkats efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.
– Många svenska judar har vittnat om att det under lång tid har blivit allt svårare och farligare att leva som jude i Sverige, och att läget efter Hamas terrorattack har försämrats ytterligare. Det här är vittnesmål som regeringen tar på stort allvar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.
”Ytterligare träffsäkerhet”
Uppdraget består av två delar. För det första ska BRÅ kartlägga hatbrottsmarkerade polisanmälningar med antisemitiska motiv mellan oktober och december 2023 samt jämföra dessa med motsvarande period 2022. Denna del av uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 2 maj.
För det andra ska BRÅ studera ”samtida erfarenheter av antisemitiska hatbrott samt otrygghet och rädsla för sådana brott, som de framträder i judiska församlingar och organisationer”. I detta ingår också att belysa om och hur judiska företrädare i Sverige upplever att utsattheten och otryggheten har förändrats efter Hamas terrorattack i oktober. Denna andra del av uppdraget ska redovisas i en slutredovisning till Regeringskansliet senast den 5 juni 2024.
– Med det här uppdraget kommer vi få ett gediget kunskapsunderlag som kan bidra till ytterligare träffsäkerhet i våra insatser för att bekämpa hot, hat och våld mot judar i Sverige, säger Gunnar Strömmer i pressmeddelandet.
[ "Jag tror att Israel kommer att slå tillbaka” ]
---
Fakta: Regeringens uppdrag till BRÅ
- Enligt regeringens uppdrag till BRÅ ska myndigheten ta fram kunskap om den judiska minoritetens utsatthet för antisemitism efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.
- Uppdraget består av två delar. Dels ska myndigheten kartlägga hatbrottsmarkerade polisanmälningar med antisemitiska motiv mellan oktober och december 2023. Dessa ska sedan jämföras med motsvarande period året innan. Dels ska myndigheten kartlägga hur judiska församlingar och organisationer upplever antisemitismen i Sverige.
- Den första delen av uppdraget ska delredovisas senast den 2 maj i år. Uppdraget som helhet ska slutredovisas senast den 5 juni 2024.
---