Nyheter

Nya könslagen klubbad i riksdagen

Glädje och besvikelse då den omtalade lagstiftningen till slut fick grönt ljus från Sveriges riksdag

Efter en maratondebatt i riksdagen, med mängder av invändningar från KD och SD, samlades riksdagen till slut och röstade igenom den nya könstillhörighetslagen. Partipiskan fick som väntat vina, där röstsiffrorna till slut landade på 234 mot 94.

Det ska bli enklare att byta juridiskt kön, och det ska vara möjligt redan från 16 års ålder. Även processen kring att utföra en kirurgisk könskorrigering förenklas i den nya lagen. Men resan hit har varit snårig, inte minst det senaste dygnet där det krävdes sex timmars debatt i riksdagens kammare.

Omröstningen slutade med siffrorna 234 mot 94, ett besked som togs emot med applåder i den fullsatta kammaren. En moderat och en socialdemokrat gick emot partilinjen och röstade mot lagförslaget.

Resultatet i omröstningen om ny könstillhörighetslag.

Tidöpartierna splittrade

Förutom att sakfrågan engagerat så har det politiska spelet varit intrikat, där partierna som enats runt Tidöavtalet plötsligt hamnade i luven på varandra. M och L valde att söka stöd av den rödgröna oppositionen, medan KD och SD gjorde sitt bästa för att opponera sig, med taktiken att försöka få tillbaka lagförslaget till Socialutskottet för ett omtag.

Splittringen mellan en konservativ och liberal linje inom regeringssamarbetet var tydlig i debatten, där Johan Hultberg från Moderaterna blev den som fick försvara lagförslaget gentemot besvikna KD och SD-politiker. Han valde under debatten att tona ned förslagets konsekvenser, med argumentet att det inte var så extremt som andra ville få det till, bland annat genom att jämföra med Norge som gått mycket längre.

– Vi tror på försiktig samhällsförändring, löd Johan Hultbergs (M) resonemang.

– Det här är inte den stora reform som RFSL efterfrågat. Det här är en försiktig modernisering, men den är likväl viktig.

Extrem individualism

Magnus Jacobsson, KD, var en av dem som gick upp och argumenterade emot lagförslaget, som han menade innebär en stor förändring.

– Det blir det när man frikopplar det fysiska könet från det juridiska, menade han.

– Vi människor är inte öde öar och det här är en extrem individualism, där jag och enbart jag kan värdera mig själv, men vi lever i relation till andra också.

Han menade att detta perspektivet belyser mycket av den kritik som KD har, nämligen att enskilda individers rätt att bestämma sin identitet blir problematiskt för exempelvis sjukvården och inom idrottsvärlden.

– Vi känner en oro utifrån vad professionen signalerat. Jag känner mig tyvärr inte trygg, sa Magnus Jacobsson.

Är det man känner

Bland de rödgröna partierna var alla överens om att rösta igenom lagförslaget. Vissa hade önskat att gå ännu längre, exempelvis Centerpartiet som helst hade sett att självidentifikationen fick gälla fullt ut, och att det borde gå att byta kön utan kontakt med vården.

Ett minnesvärt replikskifte från debatten skedde mellan Yasmina Bladelius (S) och Alexander Christiansson (SD). Han gick upp och berättade att han pratat med flera kvinnor i sin bekantskapskrets.

– De undrar vad det innebär att vara kvinna när man får identifiera sig hur man vill.

Svaret han fick från Yasmina Bladelius (S) var:

– Känner man sig som en kvinna, då är man en kvinna. Så är det för mig.

Fler artiklar för dig