Nyheter

S-kyrkoprofil går emot Strandhäll: Ställer sig bakom nya könsbyteslagen

Wanja Lundby-Wedin och nio andra partikollegor går emot S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll, som avvisar lagförslaget: Varnar för ett missbruk av den nya lagen.

S-kyrkoprofilen Wanja Lundby-Wedin anser att det är en mänsklig rättighet att få byta juridiskt kön. Därmed går hon – och nio andra partikollegor – emot S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll, som avvisar lagförslaget.

De socialdemokratiska feministerna har som utgångspunkt att transpersoners rättigheter också ska betraktas som mänskliga rättigheter.

”Många transpersoner behöver leva och uppfattas i enlighet med sin könsidentitet, snarare än det biologiska kön de föddes med. För att kunna göra det utan att riskera trakasserier, hot och våld behöver många av dem ändra det juridiska kön som tillskrevs dem vid födseln”, skriver de tio i Expressen.

”Utan sjukdomsstämpel”

Bland undertecknarna finns den tidigare partiledaren Mona Sahlin, kyrkopolitikern Lukas Romson och Wanja Lundby-Wedin, som är första vice ordförande i kyrkostyrelsen.

Deras huvudargument är att transpersoner, precis som alla andra, ska ha möjlighet att delta i det demokratiska samtalet och bli sedda som sig själva utan att en diagnos eller sjukdomsstämpel ska krävas.

”Sextonåringar deltar i kyrkopolitiken, driver företag och får självständigt ingå anställningsavtal. Men de anses absurt nog inte förstå en sådan privat och grundläggande detalj som vilken könsidentitet de har.”

Varnar för missbruk

Hållningen från Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin går därmed på tvärs med S-kvinnornas hållning.

Härifrån har man varnat för ett missbruk av den nya lagen.

”En biologisk man kan alltså bli kvinna i lagens mening utan att göra några som helst ansträngningar för att uppfattas som sådan. Den som inte ser vad det kan få för konsekvenser för kvinnor som också är en skyddsvärd grupp är mer än lovligt naiv”, skrev S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll tillsammans med 53 andra debattörer nyligen.

Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor

Den argumentationen avfärdas av Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin.

”Det sprids även en myt om att det skulle bli ‘farligare för kvinnor’ om det blir lättare att ändra juridiskt kön. Den saknar belägg och är orealistisk. Att misstänkliggöra utsatta grupper genom att koppla ihop dem med kriminalitet är olyckligt och riskabelt”, skriver de.

---

Fakta: Lagförslaget om ändrad könstillhörighet

  • Det nya förslaget innebär att dagens könstillhörighetslag delas upp i två nya lagar.
  • En lag som berör juridiskt kön, där åldersgränsen för att få byta föreslås sänkas från 18 till 16 år (med målsmans godkännande). Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos eller påbörjad behandling, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.
  • Den andra lagen handlar om den kirurgiska processen, där den största förändringen blir att det inte längre ska krävas ett godkännande från Socialstyrelsen.

Källa: TT

---

Fler artiklar för dig