Nyheter

Ny ettårig styrelse vald i Västerås Pingst efter ledarkrisen

Nye ordföranden: Visst har vi haft en jobbig period, men samtidigt hade vi dop förra helgen.

Västerås Pingst utökar sin styrelse från sex till nio personer under ett år framåt – och styrelsen får en ny ordförande. Det beslutade församlingens årsmöte på måndagskvällen i spåren efter den ledarkris som varit.

Till ny ordförande valdes Anders Ericsson, företagsledare och medlem i församlingen sedan tre decennier tillbaka, som blir helt ny i ledningen. Den nya ettåriga styrelsen, som också innehåller fyra personer från den tidigare styrelsen, valdes utan motförslag i mötet, uppger en märkbart rörd Anders Ericsson i samtal med Dagen.

– Det känns skönt att det var ett rungande ja till det nya förslaget. Det kan jag säga med frimodighet. Visst har vi haft en jobbig period, men samtidigt hade vi dop förra helgen och i fredags kväll samlades 150–200 ungdomar. Om två veckor har vi konserten Mälarklang med Urban Ringbäck och vår egen kör.

Porträttbild.

– Församlingen har en stor, väl fungerande och aktiv verksamhet som vi vill slå vakt om. Det är grunden för hur vi nu går vidare, säger Anders Ericsson.

Behöver lära av det som hänt

Den andra delen i den ettåriga styrelsens uppdrag är att fundera över hur struktur och ledarskap ska förändras framåt, och kring vem som ska bli ny föreståndare. I detta ingår hur man får mer transparens i flera frågor och att ta lärdom av det som har hänt, uppger han, och lägger till att det inte finns några oklarheter mellan den gamla och nya styrelsen.

Den nya styrelseordföranden beskriver en lugn årsmötesdel som, efter ett uppehåll på tre veckor, hade att ta ställning till det styrelseförslag som tidigare presenterats för medlemmarna i Västerås Pingst.

Collén lämnar styrelsen

Under tiden för begrundan har det i församlingen cirkulerat brev med kritiska frågor och uttryck för bristande förtroende mot de tidigare styrelsemedlemmarna. Vid årsmötet gavs svar på flera av de frågor och den kritik som förts fram, och några motförslag med andra namn blev det alltså inte vid omröstningen, enligt de uppgifter Dagen fått del av.

En önskan om en utredning av krishanteringen framfördes i mötet, och att man här ska ta extern hjälp.

Niclas Collén är ny verksamhetsledare för Ibra. (Oktober 2020.) Han efterträder Pontus Fridolfsson.
Porträtt

Tidigare ordföranden Niclas Collén meddelade i mötet att han lämnar styrelsen, liksom vice ordförande Wivecka Ljungh hade aviserat tidigare att hon inte ställer upp för omval.

Hörnmark närvarade

– Varje organisation som utsätts för en sådan här kris har stort behov av förnyat mandat. Merparten av den gamla styrelsen sitter kvar, men det är fler nya namn än gamla. Det är bra för möjligheten att förändras att det kommer in fler som inte suttit lika djupt in i de jobbigaste bitarna, säger Anders Ericsson.

Vid den ajournerade årsmötesdelen medverkade Pelle Hörnmark, tf föreståndare för Pingst FFS, som avslutade samlingen med bön för den nya styrelsen.

---

Fakta: Västerås Pingst

  • Har cirka 1 300 medlemmar, och är en av landets större pingstförsamlingar.
  • Daniel Alm är pastor och föreståndare sedan 2006. Han har blivit meddelad uppsägning och är i dagsläget arbetsbefriad.

---

Fler artiklar för dig