Nyheter

Israels ambassad ströks från Kulturnatt Stockholm

“Malmö möter ett mycket större säkerhetshot än Stockholm, men de backar inte”, säger ambassadören

Kulturnatt Stockholm har valt att stryka en ljusinstallation från sitt program eftersom det är den israeliska ambassaden som står bakom. Orsaken som anges är att eventet utgör en säkerhetsrisk, men beslutet kommer också efter protester från propalestinska grupperingar.
Den israeliske ambassadören Ziv Nevo Kulman säger till Dagen att man kommer att genomföra eventet ändå, utanför det ordinarie programmet.

Lördagen den 20 april kommer huvudstaden att sjuda av kulturella aktiviteter, då det är dags för det årliga arrangemanget Kulturnatt Stockholm. Ett av många event som fanns med i programmet var en ljusinstallation som skapats av tre kvinnliga israeliska konstnärer under namnet ”In House – public video art gallery”, och som skulle visas vid den israeliska ambassaden.

Men snart kom protesterna och kraven på bojkott. Exempelvis Palestinagrupperna, som på sitt Instagramkonto riktade hård kritik mot Stockholm stad och kallade den israeliska ambassadens medverkan i kulturnatten för ”artwashing”.

”Varför låter ni Israel utnyttja Kulturnatten för att flytta fokus från det pågående folkmordet och försöka rentvätta sitt anseende med kulturens hjälp?” skriver organisationen.

Inlägget avslutas med en uppmaning om att arrangörerna ska ställa in programpunkten.

Palestinagrupperna uppmanar till bojkott av Israel i samband med Kulturnatt Stockholm.

Beslut kom

Snart flyttade även protesterna in på Kulturnattens egna konton i sociala medier, med arga inlägg om att arrangörerna ger sitt stöd till Israel i det pågående kriget.

”Folkmord på programmet! Najs. Får vi se bilder av mördade barn?”, skriver en person, som ett exempel på tongångarna.

Inom kort kom sedan beslutet att stryka eventet från Kulturnattens program.

”På grund av säkerhetsläget kring Israels ambassad har deras kulturevenemang strukits ur Kulturnattens program. Beslutet har tagits av Kulturförvaltningens Evenemangsavdelning”, skriver arrangörerna själva på Instagram.

Handlar om säkerhet

Roger Ticoalu, avdelningschef på evenemangsavdelningen, har varit med om att fatta beslutet.

Varför fattade ni detta beslut?

– Israel har varit välkomna att vara med, ända fram till den 5 april, när de själva gjorde bedömningen om ett säkerhetshot mot beskickningen och när de själva valde att stänga ambassaden. Som en konsekvens av detta marknadsför vi inte det här, säger han till Dagen.

Roger Ticoalu berättar att det formella beslutet fattades några dagar senare, den 9 april, efter en dialog med ambassaden. Han upprepar att det handlar om en konsekvens av det förhöjda hot som Israel själv har beslutat om.

Så det är något som kan ändras om ambassaden öppnar igen?

– Man gör löpande riskanalyser rent allmänt. Vi är inte arrangör här, utan vi står enbart för marknadsföringen, sedan står alla för sin egen säkerhet. Men när det finns ett hot är det naturligt för oss att inte marknadsföra ett event. Om ambassaden skulle öppnas igen, då kan vi naturligtvis ompröva beslutet.

Men ni har inte fått in något konkret hot?

– Nej, vare sig mot en enskild aktör eller mot Kulturnatten i sig.

Roger Ticoalu säger att beslutet inte heller fattats på inrådan av polisen.

– Nej, nej, utan vi gör vår egen säkerhetsbedömning. Sedan kan det råda delade meningar om det här är rätt eller fel.

Det finns propalestinska grupper som protesterat mot Israels deltagande. Är det dem ni lyssnat på?

– Nej, så länge en aktör uppfyller de kriterier som Kulturnatten beslutat om påverkar det inte oss, och i det här fallet är det extra viktigt att belysa att vi inte sysslar med utrikespolitik, säger Roger Ticoalu.

Han säger också att om den israeliska ambassaden ändå vill genomföra sin aktivitet så är det upp till dem, och att beslutet enbart handlar om vad som kommer att marknadsföras från Stockholms stad.

Tänker gå vidare

När Dagen når Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman berättar han att man faktiskt tänker gå vidare och visa ljusinstallationen som planerat, även om eventet inte finns med i Kulturnattens officiella program.

– Alla är välkomna, det kommer att vara möjligt att se på det om man är på plats utanför ambassaden, säger han.

Ambassadören Ziv Nevo Kulman

Samtidigt konstaterar ambassadören att det israeliska inslaget på Kulturnatten inte får någon uppbackning från arrangörerna.

– Kulturnatten är ett fint initiativ från Stockholm stad, där flera ambassader öppnar sina byggnader och bjuder på ett program där man kan ge en plattform till konstnärer, säger han.

– Tyvärr tog det inte så lång stund förrän man gav efter för propalestinska grupper som anklagar Israel för folkmord.

Malmö står på sig

Ziv Nevo Kulman berättar att sedan den 7 oktober förra året har säkerheten kring israeliska beskickningar och judiska organisationer ökat. Bland annat har det inträffat en incident i Stockholm när en skarp handgranat kastats mot ambassadområdet.

– Men säkerhetssituationen är irrelevant när det handlar om det här konstprojektet, som ska gå att se utanför ambassaden på flera hundra meters håll. Hundratals personer passerar även denna byggnad varje dag. Om polisen ansåg att området var farligt så skulle de ha stängt av området, säger Ziv Nevo Kulman.

Han tycker att det är märkligt att Kulturnattens arrangörer inte stämt av med polisen innan de fattat sitt beslut.

Ambassadören jämför sedan med situationen i Malmö som om några veckor kommer att arrangera Eurovision, vilket sker till stora protester med uppmaning till bojkott av Israel.

– Malmö möter ett mycket större säkerhetshot än Stockholm, men de backar inte, säger han.

Fler artiklar för dig