Nyheter

Barnläkare: Lagförslag om könsbyte är ovetenskapligt

Jovanna Dahlgren, professor och överläkare: Politikerna borde i stället satsa på mer barnpsykiatrisk vård

Lagförslaget om att förenkla könsbyte vilar på ovetenskaplighet.
Det hävdar barnöverläkaren och professorn Jovanna Dahlgren i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
– Operationerna innebär ett stort lidande, säger hon till Dagen.

Efter att socialutskottet ställt sig bakom lagförslaget om förenklat juridiskt könsbyte ser omröstningen ut att gå igenom på onsdag. Detta trots att partierna inom Tidösamarbetet är starkt splittrade.

”Våndas i lång väntan”

Från läkar- och forskarhåll har kritik mot lagförslaget framförts, och nu senast i en debattartikel signerad Jovanna Dahlgren, som även är ordförande för Kristna läkare och medicinstudenter.

”Som läkare i ämnet barnendokrinologi har jag fått ingående inblick i hur det kan gå till: en tonåring vacklar plötsligt i sin identitet, blir uppmuntrad att söka transvård, våndas i lång väntan på att få komma till barnpsykiatrin, påbörjar kanske själv sin resa med könshormoner eller får pubertetsbromsbehandling för att slutligen från 18-årsåldern få göra ett genomgripande könsbytet med i värsta fallet många operationer”, skriver hon.

Mer än 20 gånger

Hon skriver vidare att det förekommer att man får göra om operationerna mer än 20 gånger eftersom det uppstår sammanväxningar, känslobortfall och dålig funktion.

– Inkontinens är ett stort lidande för den här gruppen. Jag tror heller inte att allmänheten förstår hur kostsamma de här behandlingarna är, säger hon till Dagen.

I debattartikeln framgår att det handlar om miljonbelopp för varje operation. Hon efterlyser en utvärdering av svensk transvård där även ekonomin genomlyses med oberoende hälsoekonomiska beräkningar.

”Inte minst är det nödvändigt i en tid då vi behöver prioritera vårdens resurser”, skriver Jovanna Dahlgren.

Oklart forskningsläge

I stället för att förenkla processen för att genomgå könsbyte anser hon att politiker borde satsa på mer barnpsykiatrisk vård som undersöker bakomliggande dysfori. Samtidigt som detta görs bör även neuropsykiatriska funktionsnedsättningar utredas, som kan påverka utfallet och stärker barnets identitet. Detta är en bättre väg att gå än att bejaka dess tankar av att ha fötts i fel kropp, menar hon.

Hon understryker att forskningsläget är oklart och uppmanar regeringen att bordlägga frågan tills mer fakta finns tillgängligt.

---

Fakta: Lagförslaget om ändrad könstillhörighet

  • Det nya förslaget innebär att dagens könstillhörighetslag delas upp i två nya lagar.
  • En lag som berör juridiskt kön, där åldersgränsen för att få byta föreslås sänkas från 18 till 16 år (med målsmans godkännande). Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos eller påbörjad behandling, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.
  • Den andra lagen handlar om den kirurgiska processen, där den största förändringen blir att det inte längre ska krävas ett godkännande från Socialstyrelsen.

Källa: TT

---

Fler artiklar för dig