Det traditionella äktenskapet, mellan en man och en kvinna, har många hälsomässiga fördelar jämfört med singellivet och andra samlevnadsformer. Den slutsatsen drar Claphaminstitutet i en rapport som bygger på 60 vetenskapliga översikter från hela världen.
Den goda familjen är en genomgång av en lång rad internationella forskningsöversikter om psykisk och fysisk hälsa. Sammantaget visar dessa, enligt rapporten, att det traditionella äktenskapet, mellan en man och en kvinna, har skyddseffekter mot allt från kriminalitet och droganvändning till suicid, demens och utbrändhet.
Översikten är gjord av André Juthe, filosofie doktor i argumentationsteori och en av Kristna värdepartiets grundare.
Han har gått igenom 60 systematiska forskningsöversikter, vilka i sin tur omfattar hundratals studier.
”Resultaten tyder sammanfattningsvis på att äktenskapet, även om det inte är den enda förklaringsvariabeln, ofta har en betydande inverkan på både fysisk och psykisk hälsa och välmående. Detta gäller oavsett vilka parametrar inom mental eller fysisk hälsa man väljer att undersöka och oberoende av land och kultur”, står det i sammanfattningen.
”Faktum är att det inte verkar finnas någon annan enskild social institution som har en sådan vidsträckt påverkan på hälsofaktorer som just äktenskapet.”
”Är de välmående som gifter sig”
En som läst rapporten är Emma Audas, stiftsadjunkt i Linköpings stift och gästkrönikör i Dagen. År 2020 disputerade hon vid Åbo akademi med avhandlingen Det heliga äktenskapet, vilken hon berättat om i Dagen.
Emma Audas instämmer helhjärtat i att välfungerande äktenskap är bra för människor.
– Det finns mycket forskning som säger att man mognar som människa genom att leva tillsammans med en annan människa, genom att hantera konflikter, genom skav, kompromisser och känsloreglering. Så det är gott för människans mognad, säger hon till Dagen.
Med det sagt tycker hon ändå att Claphaminstitutets analys haltar till en del.
– Forskningen som lyfts fram visar att äktenskap korrelerar med hälsa och välmående. Men forskare brukar också lyfta fram att det i högre grad är människor som mår bra och har fungerande relationer som gifter sig. Så även om goda äktenskap är bra för människors mående och utveckling, är det också så att det är välmående människor som gifter sig, säger hon.
– Att tröskeln för att skilja sig i dag är lägre gör också att de äktenskap som består kan rapportera bättre siffror.
[ Ledare av Fredrik Wenell: Har rättigheterna nått en återvändsgränd? ]
Orsak och verkan
Ett annat orsakssamband som hon ifrågasätter är det som talar om en högre sannolikhet för att ogifta föräldrar har barn med en adhd-diagnos, jämfört med gifta par.
– Adhd tros vara ärftligt i hög grad, och vuxna personer med adhd löper en ökad risk att gå isär. Så det är inte så enkelt som att en adhd-diagnos beror på föräldrarnas äktenskapsstatus, utan snarare är det så att en diagnos påverkar familjen.
På liknande sätt, menar Emma Audas, är det med rapportens påståenden om att äktenskap ”har effekten att minska alkoholkonsumtionen”, och öka benägenheten att skaffa barn.
– Ser vi på Sverige så väljer många att gifta sig när de når ett annat stadium i livet och vill leva lite lugnare. Dessutom är det så att människor gifter sig när de vill börja få barn.
“Vi måste vända om”
Claphamrapporten inleds med en längre hänvisning till två amerikanska forskare, socialantropologen Joseph D. Unwin och sociologen Carle Zimmerman. I sina verk, från 1934 respektive 1947, argumenterade de för att en uppluckring av äktenskapet som institution har lett till samhällens nedgång.
Rapportförfattaren André Juthe tycker att en sådan utveckling syns också i Sverige.
– Tekniken har utvecklats, men ser man till ökningen av psykisk ohälsa, ökningen av diagnoser och så vidare, så undrar jag om det inte blivit en viss nedåtgående trend i hur vi lever och mår, säger han till Dagen.
Rapporten för fram en rad rekommendationer, såsom att öka tillgången till parterapi och begränsa pornografi. Vidare skulle man vilja införa äktenskaps- och relationsundervisning på gymnasiet, och låta ”värderingar som trohet och överlåtelse ingå i skolans läroplan lika naturligt som demokratiundervisningen”.
– Jag tycker det är dags att inse att vi måste vända om. Vi kan inte fortsätta det här extremindividualistiska projektet, utan måste gå tillbaka till att hylla överlåtna och nära relationer, säger André Juthe.
Jag ser risker med att förstärka det stigma kring separation och skilsmässa som finns i många av de frikyrkliga miljöer där den här rapporten kommer att bli läst. Det blir en känsla av att man måste hålla ihop till varje pris,
— Jenny Olofsson, sjuksköterska och föreläsare
Föreläsaren: Risker att man förstärka stigmat kring separation
Jenny Olofsson, sjuksköterska med specialistutbildning för barn och ungdom med utbildning i sexologi, är inte lika övertygad.
Hon föreläser om sexualitet, samtycke och relationer för skolor och kyrkor, och har i sitt arbete sett baksidan av det trogna och traditionella äktenskapet.
– Studier i Sverige visar att unga vill lära sig mer om relationer. Men det finns också människor som far illa i sina relationer. Och där ser jag risker med att förstärka det stigma kring separation och skilsmässa som finns i många av de frikyrkliga miljöer där den här rapporten kommer att bli läst. Det blir en känsla av att man måste hålla ihop till varje pris, säger hon till Dagen.
Liksom Emma Audas pekar hon på att samlevnadsformen enligt de studier som citeras i rapporten bara är en av flera faktorer som spelar in för risken att hamna i exempelvis kriminalitet eller alkoholmissbruk.
– Det är svårt att dra generella slutsatser från så många studier, där många dessutom kommer ur helt andra kontexter än den svenska.
André Juthe håller delvis med om den kritiken.
– Svagheten med översikten är kanske just att man jämför väldigt många och olika saker. Men den här bredden är också styrkan: oavsett var i världen du bor spelar äktenskapet en positiv roll.
Han tycker inte att man ska låta bli att hylla äktenskapet generellt för att det finns dåliga äktenskap.
– Vi kan ju inte sluta ha relationer för att det finns dåliga relationer, säger han, och tillägger att också ett äktenskap ”med låg kvalitet” kan vara det bästa för barnen och paret.
– Det finns studier som visar att bara man lever tillsammans och inte bråkar, så mår barnen bättre än om föräldrarna skiljer sig.