Nyheter

“Jag tror att Israel kommer att slå tillbaka”

Efter en lång sömnlös natt kunde israelerna andas ut när attacken från Iran avvärjdes. Men oron och ovissheten är fortfarande stor – och konflikten riskerar att trappas upp ytterligare.

TEL AVIV. Israelerna är skakade efter den dramatiska natten när Iran angrep med mer än 300 robotar och drönare. Många anser att Israel ska svara med ett snabbt och hårt motangrepp, medan andra fruktar att en sådan upptrappning kan leda till regionalt storkrig.

Israel befinner sig för första gången i öppet krig med Iran. Frågan är nu om, när och hur Israel ska slå tillbaka. Israeliska ledare säger att det bara är en tidsfråga, med iranska ledare varnar för en sådan attack lovar att svara med ett ännu hårdare angrepp.

Frågan är också vilket spelrum USA ger Israel. President Joe Biden ska ha stoppat en omedelbar israelisk attack som den israeliska ledningen ville genomföra, enligt uppgifter till New York Times.

“Sov inte en blund”

Irans massiva angrepp natten till söndagen vållade minimal skada. 99 procent av de inkommande robotarna och drönarna sköts ned ­– och bara en personskada rapporterades. Men oron och ovissheten finns kvar hos många israeler som väntade i timmar på de många missilerna med dödlig last.

– Jag sov inte en blund, jag tittade på tv-nyheterna hela natten. Jag var inte rädd, jag är troende och litar på att Gud ska hjälpa oss. Men många vänner och arbetskamrater var väldigt oroliga, säger Mazi Mandlawi, 63, utbildningsledare från Ramat Gan utanför Tel Aviv.

– Jag tror att Israel kommer att slå tillbaka. Den som lever i den här regionen får inte visa sig svag. Men jag vill ha fred så jag hoppas att vår reaktion blir måttfull och inte utlöser storkrig, säger hon.

Dagen träffar henne i centrala Tel Aviv. Där på ett kafé sitter också Shirli Ratmanski, 56, arkitekt. Hon var mycket orolig när meddelandet kom om att Iran hade avfyrat drönare och raketer, som var på väg mot Israel. Det blev en spänd väntan för människor i hela Israel.

De fick beskedet att det kunde ta flera timmar för drönarna att komma fram medan ballistiska robotar väntades dimpa ned redan efter 14 minuter – och ingen visste var i landet de skulle slå ned.

– Jag kunde sova, men lämnade fönstret på glänt för att jag skulle höra om det blev larm. Det var en känsla av ångest och otrygghet. Traumat från Hamas attack den 7 oktober blev verklighet igen, säger Shiri Ratmanski och fortsätter:

– Jag hoppas vi inte går till motattack, det kan leda till storkrig. Det värsta är att alla aktörer i regionen är så oförutsägbara. Iran, Hizbollah, Hamas och också vår egen regering.

“Israel måste slå tillbaka”

99 procent av alla iranska robotar och drönare sköts ned av Israel, USA, Storbritannien, Frankrike och Jordanien redan innan de nådde Israel. Av dem som trots allt kom fram oskadliggjordes de allra flesta av det israeliska raketförsvaret.

Människor berättar att de följde civilförsvarets instruktioner och höll sig i närheten av skyddsrum, även om raketlarmet aldrig hördes i Tel Aviv. De flesta larmen – och nedslagen – kom i norra och södra Israel.

En sjuårig beduinsk flicka skadades svårt i södra Israel. Flygbasen Nevatim, också den i södra delen av landet, fick lättare skador.

JERUSALEM. Ori Tamir, 28, anser att Israel måste slå till hårt mot Iran. Foto: ARNE LAPIDUS

– Israel måste slå tillbaka, ju förr desto bättre. Vi borde ha attackerat Iran redan i natt när robotarna var på väg. Vi skulle ha bombat dem massivt, det går inte att visa svaghet i den här delen av världen, säger Ori Tamir, 28, psykoterapeut från Tel Aviv.

– Jag hatar krig, jag är inte krigshetsare. Men här handlar det om en ondskefull allians med Iran, Hizbollah och Hamas i spetsen som vill förinta Israel. Vi har inget val, säger han.

Han berättar att han följde civilförsvarets instruktioner och höll sig i närheten av skyddsrum, även om raketlarmet aldrig hördes i Tel Aviv. Och säger att han kunde sova trots sin oro.

“USA på vår sida”

– Den här gången hade vi i alla fall rejäl förvarning vilket gav en känsla av att det skulle sluta okej. Det blev inte ett trauma utan förvarning som när Hamas överrumplade oss med sitt anfall den 7 oktober, säger Ori Tamir.

Aviva Matoshevitz, 59, lärare från Tel Aviv, tror däremot inte att Israel slår tillbaka. Hon säger att hon var mycket rädd, men hoppas att “det är över för den här gången”.

– Även om vi har erfarenhet och har gått igenom många krig genom åren kändes det mycket osäkert den här gången. Jag tror inte att Israel går till motattack, men om vi skulle göra det är jag inte orolig eftersom vi har USA på vår sida, säger hon.

Fler artiklar för dig