Nyheter

Han startar upprop för att stoppa lag om könstillhörighet

Pensionerade läkaren Olof Rugarn vill förmå politiker att stoppa lagen. ”Också genom bön kan Herren gripa in i skeendet”

På onsdag tar riksdagen ställning till ett omdebatterat lagförslag om ändrad könstillhörighet. En som hoppas på ett nej är den pensionerade överläkaren Olof Rugarn, som startat en namninsamling för att försöka påverka politikerna.

Dagen har skrivit om lagförslaget, som skulle göra det lättare att ändra juridiskt kön och att få medicinsk behandling. Det utgår från ett initiativ från Liberalerna och Moderaterna i socialutskottet, när förhandlingarna om ett lagförslag från regeringen drog ut på tiden.

Den politiska oenigheten inom Tidöpartierna är emellertid stor, och både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget. Även bland Moderaterna uppges åsikterna vara splittrade, och enligt SVT har partiet kallat till två krismöten efter intern kritik mot lagförslaget.

Olof Rugarn.

Olof Rugarn, pensionerad överläkare och specialist inom obstetrik/gynekologi, har följt diskussionerna. Häromveckan beslöt han sig för att skapa en namninsamling för att försöka påverka politikerna.

”Vi uppmanar förslagsställarna att dra tillbaka det otillräckligt genomtänkta lagförslaget! Om så inte sker, uppmanas riksdagsledamöterna att avvisa förslaget”, lyder uppmaningen i uppropet “Stoppa förslaget till ny könsbyteslag”.

– Jag reagerar på att det förs fram på det här sättet, när så mycket kvalificerad expertis varnar för lagförslaget helt spontant i debattartiklar, säger han till Dagen.

– Dessutom tycker jag att det är synnerligen omdömeslöst att inte låta förslaget gå genom en offentlig remissrunda, så som det är brukligt. Särskilt när vården svängt nästan 180 grader vad gäller behandling av minderåriga och Socialstyrelsen manar till ökad försiktighet i sitt reviderade kunskapsstöd.

Hänvisar till sin kristna tro

På söndagen hade 1 500 personer undertecknat uppropet. Flera av dem har också valt att motivera varför de skrivit under.

”Frågan berör mig starkt. Hur kan man sänka åldern ännu lägre än den är i dag, när man vet att problemet ofta härrör från puberteten och så många av de som gjort ingreppet ångrar sig en tid senare?” skriver en person.

”Förenklat könsbyte för tonåringar kommer leda till många fler ångrare som får kroppsliga och själsliga sår för livet”, skriver en annan.

En del hänvisar i kommentarerna till sin kristna tro. Det gläder Olof Rugarn, som själv är troende kristen och medlem i Kristna läkare och medicinstudenter, som delat hans upprop i sociala medier.

– Det står i Bibeln att ”Konungars hjärtan äro i Herrens hand såsom vattenbäckar: han leder dem varthelst han vill”. Så visst kan Herrens gripa in i skeendet också genom bön och förändra dem som har makt här på jorden, säger han.

---

Fakta: Lagförslaget om ändrad könstillhörighet

  • Det nya förslaget innebär att dagens könstillhörighetslag delas upp i två nya lagar.
  • En lag som berör juridiskt kön, där åldersgränsen för att få byta föreslås sänkas från 18 till 16 år (med målsmans godkännande). Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos eller påbörjad behandling, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.
  • Den andra lagen handlar om den kirurgiska processen, där den största förändringen blir att det inte längre ska krävas ett godkännande från Socialstyrelsen.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig