Nyheter

KD röstade ja till aborträtt på EU-nivå - Skyttedal kritisk

“Att alla kvinnor har rätt till en säker och laglig abort, hör också hemma där”.

Kristdemokraterna har röstat ja till en resolution om att abort borde skrivas in som en av de grundläggande rättigheterna i EU.
– Anmärkningsvärt, säger Sara Skyttedal, tidigare kristdemokrat och numera politisk vilde. Hon röstade nej till resolutionen eftersom det är vad hon lovat KD-väljarna.

Kvinnor i EU bör ha rätt till laglig abort, och det ska skrivas in som en av de grundläggande rättigheterna i unionens rättighetsstadga. Det var en fråga som diskuterades och sedan även röstades igenom då EU-parlamentet nyligen samlades i Bryssel.

Resolutionen är icke-bindande och får ses som EU-parlamentets ställningstagande.

KD röstade ja

De flesta svenska EU-parlamentariker röstade ja till det här, inklusive David Lega, den enda kvarvarande kristdemokraten sedan Sara Skyttedal blivit politisk vilde.

”Rättighetsstadgan inrymmer redan i dag en rad rättigheter, exempelvis yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet”, skriver han på Facebook inför omröstningen.

”Att alla kvinnor har rätt till en säker och laglig abort, hör också hemma där”.

I inlägget skriver David Lega att han självklart ska rösta ja till resolutionen.

Kvinnoförbundet positivt

Även Sarah Kullgren, ordförande för KD-kvinnor och kandidat inför det stundande EU-valet, gör ett liknande utspel på sociala medier.

”Alla kvinnor ska ha rätt till en säker och laglig abort. Punkt slut! KD kommer i Europaparlamentet att rösta för att rätten till abort ska inkluderas i EU:s rättighetsstadga”, skriver hon på Instagram.

En kvinna som ler.

Ny position

Att Kristdemokraterna landar i den här slutsatsen kan tolkas som att partiet intagit en ny position, från att tidigare ha haft inställningen att abort inte är en fråga som ska hanteras på EU-nivå, till att nu alltså rösta för ett förslag där abort ska ses som en rättighet i alla EU-länder.

Exempelvis går det att jämföra med hur Lars Adaktusson tidigare röstat i frågor som rör abort, där han konsekvent tryckte på nejknappen med motiveringen att frågan inte har i EU att göra utan ska hanteras på nationell nivå. Det här var något han fick mycket kritik för, där flera även ville läsa in att han i och med sitt röstande var emot rätten till abort.

Men KD har tidigare varit tydliga med att abort inte ska hanteras på EU-nivå, vilket man exempelvis kan se i hur partiet svarade i SVT:s valkompass inför EU-valet 2019.

På påståendet ”EU ska arbeta för att alla i EU ska ha rätt till fri abort” svarade de att det var ett ganska dåligt förslag.

Inför EU-valet 2019 valde KD och SD att markera att abort inte är en fråga som hör hemma på EU-nivå. Här en skärmdump från SVT:s valkompass.

Skyttedal reagerar

En som reagerar på det här Sara Skyttedal, aktuell som en av frontfigurerna i det nystartade Folklistan. Hon är numera politisk vilde i EU-parlamentet efter att ha blivit utesluten ur KD på grund av sitt samröre med SD.

Sara Skyttedal var den enda svenska parlamentarikern som röstade nej till resolutionen och menar att det är hon som i själva verket följt den traditionella KD-linjen.

– Jag har röstat så som jag lovade väljarna 2019 och som jag har gjort hela mandatperioden, säger hon till Dagen.

– Abort ska inte vara en EU-fråga. Tycker också det är anmärkningsvärt att mitt tidigare parti har bytt åsikt i frågan.

Ska inte påverka

Samtidigt menar både David Lega och Sarah Kullgren i sina respektive utspel att det här inte innebär att abortfrågan kommer att bli en EU-fråga.

David Lega skriver att omröstningen inte handlar om att öppna upp för att svensk sjukvård ska börja styras från Bryssel. ”Det tycker vi vore ett steg i fel riktning, eftersom vi inte vill att andra medlemsstater ska kunna påverka hur rätten till abort och vård är utformad i Sverige.”

Sarah Kullgren resonerar på samma sätt och menar att bara för att KD röstat ja till den här resolutionen så innebär det inte att abortfrågan ska regleras i detalj från EU.

När Dagen når henne vill hon inte gå med på premissen att KD ändrat inställning när det gäller abortfrågan i EU.

– Det har vi inte gjort. Rättighetsstadgan öppnar inte upp för EU-medlemsländerna att förhandla om sjukvården eller utformningen av aborträtten i EU. Alla kvinnor ska ha möjlighet till en laglig och säker abort. Det är en grundläggande hållning som KD har haft och kommer att fortsätta att ha, säger Sarah Kullgren.

Utanför Sveriges gränser

Även partisekreterare Liza-Maria Norlin säger samma sak, då hon får frågan om omröstningen ska ses som en ny hållning i abortfrågan på EU-nivå från KD:s perspektiv.

– Nej, KD har i flera decennier stått bakom rätten till säker och laglig abort och det bör gälla även för kvinnor utanför Sveriges gränser, säger Liza-Maria Norlin till Dagen.

Hon menar att omröstningen i parlamentet inte var en sjukvårdsfråga som EU ska detaljreglera, utan den handlade strikt om att kvinnor ska ha möjlighet till laglig och säker abort.

– Rättighetsstadgan inrymmer redan i dag en rad rättigheter, exempelvis yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet, men också rätten till frihet, liv och säkerhet. Att alla kvinnor har rätt till en säker och laglig abort hör också hemma där. Med vår syn på den rättigheten hade det varit mycket märkligt att rösta emot.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni hålls valet till Europaparlamentet i Sverige.
  • 705 ledamöter ska röstas fram, vara 21 är vikta för svenska politiker.

---

Fler artiklar för dig