Nyheter

Han går från Equmeniakyrkan till att utveckla Dagens affärsmodell

Samuel Hummerdal: Jag har blivit en försvarare av kyrkan

Han kommer ur en mylla av att kyrkan är en naturlig del av samhällsutvecklingen – och har rört sig i olika kristna sammanhang. Nu blir Samuel Hummerdal tidningen Dagens nya affärsutvecklingschef.

Samuel Hummerdal har närmast arbetat nära kyrkoledarna på Equmeniakyrkans nationella kansli, och har kallats kyrkosekreterare. Särskilt fokus har han haft på att genomföra samfundets årliga Kyrkokonferens med ombud från församlingarna samt Vinterkonferensen för de anställda medarbetarna.

Tidigare var Samuel Hummerdal biträdande generalsekreterare för ungdomsförbundet Equmenia. I sin yrkesbakgrund har han också en tid som handläggare på Sveriges kristna råd.

– Jag kommer över huvud taget från ett brett ekumeniskt sammanhang. Jag har varit med i – och har trivts i – många olika frikyrkliga samfund, och en period i mitt liv gått till Svenska kyrkan, säger han.

Brett kontaktnät

Nu hoppas och tror Samuel Hummerdal att han ska ha nytta av sitt kontaktnät i kristenheten i sin nya tjänst på Dagen. Han börjar uppdraget den 2 maj.

– Att få komma till en tidning med ekumenisk bredd känns ganska naturligt, konstaterar han.

Samuel Hummerdal och Felicia Ferreira på Dagens redaktion.

Samuel Hummerdal berättar att han är uppväxt i Malmbäck utanför Nässjö, där det i omgivningen fanns ett frikyrkokapell i varje by. Att kyrkan som folkrörelse var en del av bygden och samhällsutvecklingen kändes självklart. Den ”naiviteten” har han tagit med sig när han sedan har flyttat på sig i livet.

– Jag märker att jag någonstans har blivit en försvarare av kyrkan – en kyrka som får så mycket pikar och törnar från olika håll i dag. Jag tror det är viktigt att också få lyfta fram de goda berättelserna som finns i kyrkorna.

Utmaningar ger energi

Som affärsutvecklingschef på Dagen hör det till utmaningarna att hantera minskande presstöd – och utmaningar kring lönsamheten. Samuel Hummerdal kommer också att röra sig på olika kristna konferenser i sommar. Ytterst vill han bygga en plattform för att tidningen ska kunna nå ut med sitt innehåll.

– Jag läser Dagen med stort intresse. Tidningen behövs som en tydlig och värdebaserad kristen röst i samhällsdebatten, men också internt i den breda kyrkligheten. Jag vill att fler ska förstå det, och den utmaningen känns inte tung utan ger mig energi, säger Samuel Hummerdal.

Värdefulla erfarenheter

Dagens vd och chefredaktör Felicia Ferreira om valet av ny affärsutvecklingschef:

– Samuel Hummerdal kommer in i ett läge där det finns mycket spännande att ta tag i där hans erfarenheter av både försäljning, organisation och projektledning kommer väl till pass. Med sin ekumeniska bakgrund med goda relationer i många av våra läsargrupper och bland våra samarbetspartners så tror jag också att han snabbt kommer upp i den fart vi nu har och behöver ha kring utveckling och uppväxling, säger Felicia Ferreira.

---

Fakta: Samuel Hummerdal

  • Ålder: 41 år.
  • Bor: i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala.
  • Familj: Hustrun Sarah, pojkarna Noa, 8 år, William, 7 år, och Oscar, 1 år.
  • Församling: Husbykyrkan i Stockholm (EFK) sedan ganska nyligen.
  • Fritid: Spelar innebandy. Stort idrottsintresse. Familj och vänner.

---

Fler artiklar för dig