Bibelkunskap och gaming står på schemat för en terminslång kurs som startar på Mariannelunds folkhögskola i höst.
– Gaming är en del av populärkulturen som är väldigt präglad av tro och religion. Så här finns mycket spännande att utforska, säger kursföreståndaren, Axel Lönhöiden Sundström
”Välkommen till en termin där du får levla upp, tillsammans med Gud och i en klass där vi supportar varandra.” Så bjuder Mariannelunds folkhögskola in till en ny kurs som startar till hösten, i ett samarbete med ungdomsorganisationen Sport for life.
Att levla upp innebär att en spelare går från en lägre nivå till en högre. Det är något som folkhögskolan räknar med den ska förstå som vill gå terminskursen BibelGaming, som kombinerar bibelundervisning med gaming och e-sport.
”Vi har skapat kursen för dig som vill växa som kristen mitt i den gamingvärld som du lever i. Tre dagar i veckan ägnar vi åt kursens bibeldel och två dagar till gamingdelen,” skriver folkhögskolan, som ligger i Mariannelund i norra Småland och har pingströrelsen som huvudman.
BibelGaming genomförs i samarbete med E-sportnätverket inom Sport for Life, och är en heltidskurs som enligt skolan kan plussas på med andra bibelterminer, eller med en termin på allmän kurs.
Deltagarna får bland annat studera digital etik och moraliska frågor inom gamingkulturen. De kommer också att djupdyka i spelanalys, och se hur skapelse, ondska och hjältar skildras i både spelvärlden och i Bibeln.
”Ett tema som löper genom hela kursen är hur vi kan vara lärjungar och missionärer inom gamingvärlden”, skriver folkhögskolan.
Initiativ från folkhögskolan
Kursföreståndare Axel Lönhöiden Sundström är ungdomsledare i Pingstkyrkan Västra Frölunda och ansvarig för nätverket E-Sport for Life. Han berättar att initiativet till kursen kom från Mariannelunds folkhögskola.
– De hade tankar om att nå ut till den stora grupp med ungdomar som har gaming som intresse, och kontaktade oss i nätverket under Nyhemsveckan förra året, säger han till Dagen.
Att kombinera bibelstudier med just gaming tycker han är en ovanligt lyckad idé.
– Jag har själv gaming som intresse och kan se att det är väldigt många spel som använder sig av bibliska stories och teologi, säger Axel Lönhöiden Sundström.
– Det finns mycket som har fått mig att reflektera över hur jag tänker, och över min tro påverkas. Så det finns många spännande samtal och ämnen att utforska här.
[ Föräldrapeppen: Gaming - onödigt med skärmförbud? ]
LAN i kyrkan
Axel Lönhöiden Sundström har varit med om att ordna spelsammankomster, så kallade LAN, i Sport for lives nätverk i flera år.
– I våra LAN förra höstlovet mötte vi ungefär 300 ungdomar runt om i Sverige, säger han.
LAN står för ”local area network” och innebär att två eller flera spelare möts för att spela tillsammans på ett lokalt nätverk. De LAN-möten som Axel Lönhöiden Sundström har varit med om att anordna i Västra Frölunda Pingst har handlat lika mycket om gemenskap som om spelande.
– Det har varit 20–30 ungdomar som kommit hit, riggat upp sina datorer och luftmadrasser och sedan spelat och umgåtts två dygn i sträck, berättar han.
– Några spelar större delen av tiden, men många varvar med pingisturneringar, vi bakar tillsammans, spelar innebandy, kollar lite på film och spelar sällskapsspel. Det är som vilket läger som helst, även om vi tar lite lättare på det här med sömntimmarna.