Nyheter

Pastorn kontrar med inbjudan när Frihamnskyrkan får kalkonpris

Utsedd till fulaste nybyggnationen av Arkitekturupproret • Församlingens föreståndare Mats Särnholm: Kom hit och titta!

Frihamnskyrkan i Göteborg har tilldelats Kasper Kalkon-priset 2024, som gör anspråk på att peka ut Sveriges fulaste nybyggnation, av Arkitekturupproret. Församlingens pastor Mats Särnholm kontrar med att bjuda in till kyrkan för att besökaren ska kunna skapa sig en egen uppfattning.

Frihamnskyrkan i Göteborg är en av landets största pingstkyrkor och Smyrnaförsamlingens nya stolthet. Kyrkan invigdes i september förra året och har plats för 1 100 besökare i gudstjänstlokalen.

– Det är spännande med arkitektur, då det väcker så många tankar och känslor. Ta gärna kontakt med oss och boka in en visning! Vi i Frihamnskyrkan är glada och tacksamma för vår byggnad, säger Mats Särnholm i ett kort skriftligt uttalande apropå den ironiska utmärkelsen.

Mats Särnholm i nya Frihamnskyrkan.

Fulaste nybyggnaden

Föreningen Arkitekturupproret har de senaste åren tagit strid kring den så kallade modernismen i svensk arkitektur, från 1930-talet och framåt. Frihamnskyrkan utsågs till fulaste nybyggnation förra året med 842 röster bland totalt 6 626 i en öppen omröstning. Sammanlagt hade 17 byggnader nominerats i kategorin.

– Den här kyrkan har fått varmt och kallt. Vissa älskar den och många hatar den. Men det ser inte riktigt ut som en kyrka, tycker jag, sa Milou Ohánovits, tävlingsansvarig när hon tillkännagav resultatet.

Frihamnskyrkan i Göteborg.

Positiv utmärkelse samma dag

Arkitektbyrån Elding Oscarson i Göteborg, som har ritat Frihamnskyrkan, vann samma dag (9 april) det ansedda Kasper Salin-priset för bästa byggnadsverk vid Arkitekturgalan hos Sveriges Arkitekter, för tillbyggnaden Wisdome vid Tekniska museet i Stockholm.

De två arrangörerna för både Kasper Salin-priset och Kasper Kalkon-priset hade i år hyrt in sig i Slagthuset i Malmö för att samtidigt dela ut sina utmärkelser.

Arkitekturupproret lyfter som förebilder i byggnadsstil fram kyrkor som La Sagrada Familia i Barcelona, Peterskyrkan i Rom och Notre-Dame i Paris. De påpekar också att kyrkor vanligtvis brukar ha ett kyrktorn som sträcker sig mot himlen, något som Frihamnskyrkan saknar.

Malin Nyström är verksamhetssamordnare i Smyrna

Välbesökta gudstjänster

Oavsett arkitekturen har Frihamnskyrkan välbesökta gudstjänster med många nya besökare, uppger Malin Nyström, verksamhetssamordnare i församlingen. Under hösten räknades dessutom cirka 17 000 besökare in till konserter, folkhögskolan, guidade turer med mera.

– Väldigt många hittar hit. Klart många fler än till vår förra kyrka. Området runt omkring är på tillväxt, och vårt huvuduppdrag är att möta alla de människor som kommer hit, säger Malin Nyström.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.
Fler artiklar för dig