Nyheter

Konferensen Sänd vill se expansion i missionsuppdraget

Möts i Botkyrka Pingst: Vad är uppdrag och identitet när förutsättningarna förändras?

Unga vuxna och missionsledare i pingstförsamlingarna möts till konferensen Sänd 2024 i Botkyrka Pingst under fredagen och lördagen. Några av nyckelorden är expansion, teologi för mission och förändrad identitet – bland annat mot bakgrund av att systerkyrkorna ute i världen har växt sig allt större.

Temat för årets Sänd-konferens är kort och gott ”Expansion”. Detta uppmärksammas i två spår under konferensen, där det ena riktar sig till erfarna och nyare missionsledare i församlingarna och det andra spåret riktar sig till unga vuxna som har bjudits med för att de är intresserade och nyfikna på mission och internationella kontakter.

Glad för unga vuxna

Andreas Svedman, internationell koordinator hos Pingst nationellt, berättar att totalt 160 personer är förregistrerade att vara med i konferensen, och att man räknar med ytterligare tillslutning under fredagskvällen.

– Aldrig tidigare har vi haft så många unga vuxna med som i år. Det gör oss särskilt glada, säger Andreas Svedman.

halvbild.

Systerkyrkor växer förbi

Svensk pingströrelse sänder inte ut lika många missionärer i världen som förr. Innebär det att missionen har minskat? Eller är det rollen som har förändrats för svensk pingstmission? Det är några av sakerna som missionsledarna kommer att samtala om.

– Vad innebär det när våra systerkyrkor numera är större än vi själva? Hur fortsätter vi att nå onådda folk och samarbetar med våra systerkyrkor ute i världen i detta? Och vad gör vi när staten vill dra ner Sida-bidragen? Vad ser vi framåt?

Delvis förändrad roll

Hur tänker man expansion av missionsarbete mitt i detta? Vart befinner sig svensk pingstmission om 20 år?

– Vi behöver leva i det expansiva, framåtriktade och utåtriktade. Här krävs reflektion om vår identitet som mission, om vår strategi och om hur vi kan gå tillsammans ännu mer. Det pionjära och expansiva finns i vårt dna i Pingst, men vad innebär det för oss i dag när vår roll delvis är förändrad, säger Andreas Svedman.

Vid ett seminarium lyfts frågorna om krig och försoning särskilt. Här framhålls församlingars roll som fredsskapande aktörer vid olika konflikter runt omkring i världen. Ett exempel där pingströrelsernas representanter är involverade i fredsprocesser gäller Sydsudan, där man alldeles nyligen höll ett viktigt möte kring saken i Etiopien.

Under konferensen Sänd förenas deltagarna också i bön för nöden i världen – både materiellt och andligt.

Fler artiklar för dig