Nyheter

Församling i Nederländerna vill slå rekord i bibelläsning

Siktar på att ha högläst Bibeln i 120 timmar till söndagens högmässa

Det började som en ambition att bräcka den församling som läste Bibeln högt under 110 timmar år 2017. Nu har bibelläsningen i en församling i Friesland blivit känd i hela landet.
– Vi kallar det världsrekord tills någon annan utmanar oss. Kanske blir det en svensk kyrka? säger Douwe Wijbrands, volontär och engagerad i församlingen Trinitas.

Högläsningen pågår just nu i Trinitas, en protestantisk församling i staden Heerenveen i norra Nederländerna.

– Vi höll ett bibelläsningsmaraton första gången 2016, och kom upp i 100 timmar. Men året därpå blev vi slagna med tio timmar av en annan kyrka i Nederländerna. Så nu tänkte vi att det var dags att ta tillbaka titeln, säger Douwe Wijbrands till Dagen.

Någon officiell titel, som den man kan få genom Guinness rekordbok, handlar det inte om. Det kräver alldeles för mycket formalia och pengar, enligt Douwe Wijbrands.

Thirza Derks (t.v.) får instruktioner inför sin bibelhögläsning av eventets initiativtagare John Verrijk, i Trinitas församling i Nederländerna.

– För oss är ju detta framför allt ett sätt att lyfta fram världens mest kända och lästa bok, även om den ironiskt nog inte är särskilt läst i Nederländerna, säger han.

Började i tisdags

Bibelläsningen började klockan tio i tisdags förmiddags, och pågår sedan dess dygnet runt. Först ut var Ché Nunnely, som spelar fotboll för SC Heerenveen, och den kände musikartisten Syb van der Ploeg.

– De flesta läser en kvart i taget, även om några läser i 30 minuter eller en timme. Tanken är läsa igenom Bibeln två gånger om, och att vi ska vara klara ungefär då söndagsgudstjänsten slutar, säger Douwe Wijbrands.

Thijs Stouwdam (t.v.) och Thirza Derks går på en av de fem kristna grundskolor som deltar i församlingen Trinitas bibelläsningsmaraton i Heerenveen i Nederländerna.

På schemat, som är fulltecknat, står över 200 namn. Bland dem finns elever från fem kristna grundskolor, liksom kyrkans egen kör, Perspectief Heerenveen.

– Kyrkorådets ledamöter kommer att läsa, och våra vänner från Baptistkyrkan, säger Douwe Wijbrands.

– En del har valt att läsa på natten, då de upplever att Ordet får en särskild resonans i mörkret och tystnaden. Ibland kommer människor in för att lyssna, eftersom kyrkan just nu är öppen dygnet runt.

Läsningen sker utan mikrofon, i ett specialbyggt träbås på hjul med ett bord och två sittplatser. Där sitter både den som läser, och den som står på tur.

Musikartisten Syb van der Ploeg läser högt ur Bibeln Trinitas församling i Nederländerna, medan grundskolebarn väntar på sin tur.

Läser på frisiska

Många har med sig sina egna biblar. Och eftersom Heerenveen ligger i Friesland läser några på frisiska, andra på nederländska.

Bibelläsningen har blivit omskriven, och hamnat i både radio och tv. Det var inget som församlingen räknat med.

– Vi såg det som ett lokalt initiativ, och skickade inbjudningar till den lokala pressen. Det är väldigt roligt att journalister kommit resande för att berätta om oss, säger Douwe Wijbrands.

Han är själv journalist, och ordförande i en organisation som varje år arrangerar en stor julgudstjänst på en idrottsarena i staden. Att han själv kommer att läsa Bibeln före söndag håller han för relativt osannolikt

– Men jag är beredd att hoppa in om någon blir sjuk eller inte skulle dyka upp.

Fler artiklar för dig