Nyheter

Trump säger nej till nationellt abortförbud i USA

”Ni måste följa era hjärtan eller i vissa fall er religion eller tro”

”Ett slag i ansiktet för de miljoner prolife-amerikaner som röstat på honom”, säger den tidigare vicepresidenten Mike Pence, som tycker att Donald Trump fegar ur i abortfrågan.

Abort är en het fråga i USA:s presidentval, inte minst efter att landets högsta domstol underkänt den dom som legat till grund för aborträtten i USA. Numera är det upp till varje delstat att bestämma vad som ska gälla just där, men för vissa är det inte tillräckligt, utan målet är att få till ett nationellt abortförbud.

Inte minst finns det röster inom den evangelikala rörelsen som hyser sådana förhoppningar, där man helt förlitar sig på det republikanska partiet och dess presidentkandidat Donald Trump.

Trump säger nej

Men den tidigare presidenten har nu kommit med sitt besked, han kommer inte gå till val på att få till ett nationellt abortförbud, utan han är nöjd med att frågan ska hanteras på delstatsnivå.

– Många delstater kommer ha olika regler, de kommer att landa i olika veckor och vissa kommer att ha en mer konservativ linje än andra, och det är så det kommer att bli. I slutändan handlar det om folkets vilja, säger Donald Trump, då han gjorde ett utspel på plattformen Truth Social.

– Ni måste följa era hjärtan eller i vissa fall er religion eller tro.

Slag i ansiktet

Donald Trumps utspel har tagits emot på olika sätt i USA:s prolife-rörelser. Vissa menar att han redan gjort det ingen annan president vågat göra, bidragit till att riva upp den nationella aborträtten, och är nöjda med det. Andra är besvikna och menar att Donald Trump i och med detta inte vågar fullfölja det han påbörjat. En av kritikerna är Mike Pence, tidigare vicepresident och Trumps parhäst.

Han kallar beskedet för ett slag i ansiktet för alla de miljoner prolife-anhängare som tidigare röstat på Donald Trump. Mike Pence är själv evangelikal kristen och skriver på plattformen X om hur viktigt det är att människolivet skyddas, ”from womb to tomb”, från livmoder till graven.

Abort viktigt i valet

Om Donald Trumps utspel innebär att han kommer att tappa stöd från kristna prolife-väljare återstår att se. I en analys skriven av Niall Stanage i The Hill konstateras att konservativa väljare ändå inte har någon annanstans att gå i nuläget och att Donald Trump därför kallt räknar med deras uppbackning.

För abortfrågan kan komma att bli viktig i det kommande valet, men nu är det främst Demokraterna som vädrar morgonluft, då de ser det här som en gyllene möjlighet att locka väljare. Många amerikaner anser nämligen att det ska finnas möjligheter att genomföra en abort och ser med avsky på de delstater som i det nya landskapet valt att inskränka aborträtten. Senaste exemplet är Arizona, som numera tillämpar en lag från 1864 där abort enbart tillåts när en moders liv är i fara.

---

Fakta: Lag och juridik

  • När rätten till abort hanteras i USA är det en blandning mellan lagstiftning och domstolsbeslut.
  • Under lång tid fanns det ett domstolsbeslut, Roe mot Wade från 1973, som gjorde abort tillåtet i hela landet.
  • Högsta domstolen upphävde dock det beslutet år 2022, bland annat för att Donald Trump tillsatt konservativa domare, och efter det är det upp till varje delstat att stifta egna lagar.

---

Fler artiklar för dig