Nyheter

Regeringens plan: Lagförslag om gårdsförsäljning inom kort

Då planerar socialministern gå vidare med sitt lagförslag • Kritiker: Svenska alkoholmonopolet står på spel.

Regeringen är på väg att ta nästa steg i frågan om gårdsförsäljning av alkohol. Inom kort ska ett färdigt lagförslag skickas till Lagrådet.

De tre regeringspartierna, M, KD och L, har tidigare meddelat att gårdsförsäljning av alkohol kan komma att bli verklighet under 2025. Efter att en lång rad remissinstanser fått möjlighet att tycka till i frågan, planerar regeringen nu att ta nästa steg i processen. Inom några veckor ska ett färdigt lagförslag i form av en lagrådsremiss skickas till Lagrådet för granskning.

Preliminärt datum för lagrådsremissen är satt till den 25 april, och den nya lagen kommer att föreslås börja gälla från årsskiftet. Det framgår av socialdepartementets information till Lagrådet, som Dagen tagit del av.

”Gårdsförsäljning” borta

Fastän den utredning som lagförslaget bygger på handlar om gårdsförsäljning av alkohol ska lagrådsremissens namn, enligt den förhandsinformation som Lagrådet fått, inte innehålla ordet ”gårdsförsäljning”. I stället ska lagförslaget heta: ”Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholhaltiga drycker”.

Oro för monopolet

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har diskuterats i svensk politik under många år. Två tidigare regeringsutredningar i frågan har skrotats. Den tredje utredningen tillsattes av den dåvarande regeringen Löfven i slutet av 2020 – och det är den som nu ligger till grund för det lagförslag som enligt planerna inom kort ska lämna socialminister Jakob Forssmeds (KD) bord för att i stället hamna på Lagrådets bord.

Kritiker mot en lag om gårdsförsäljning menar att det är själva systemet med det svenska alkoholmonopolet som står på spel. Systembolagets monopolställning på den svenska alkoholmarknaden strider egentligen mot EU:s regler – men tillåts genom en undantagsregel eftersom monopolet syftar till att skydda folkhälsan. Kritikerna befarar att EU-domstolens tolerans för Systembolagets existens ska upphöra om Sverige frivilligt gör ett avsteg från monopolet och tillåter gårdsförsäljning.

Socialministerns pressekreterare Simon Hoff säger till Dagen att lagförslaget just nu bereds inom Regeringskansliet.

– Arbetet pågår, men vi kan inte precisera det på något närmare sätt, säger han.

Fler artiklar för dig