Den israeliska artisten Eden Golan, 20 år, har fått ta emot dödshot inför årets Eurovision och kampanjer pågår nu för att få andra artister att bojkotta musiktävlingen som hålls i Malmö. Det här är något som arrangören, EBU, reagerat på.
Blickarna riktas redan mot Malmö och årets Eurovision som inleds den 4 maj. Men det är inte musiken som är i fokus, utan snarare Israel, ett land många vill få bort från scenen i och med det pågående kriget i Gaza.
Det är den 20-åriga artisten Eden Golan som ska framföra det israeliska bidraget, och nu kommer det fram att det riktats mordhot mot henne, bland annat har de framförts på hennes Instagramkonto. Så säkerheten kring henne och det israeliska teamet kommer att ha hög prioritet, och Eden Golans föräldrar kommer själva att anlita ett extra säkerhetsteam för sin dotter, rapporterar Jerusalem Post.
Flera artister
Men även andra artister får hotfulla budskap inför sin medverkan där det via sociala medier pågår en kampanj för att få dem att hoppa av sin medverkan i Eurovision på grund av att Israel är med.
Det här är något som arrangören, European Broadcasting Union (EBU), reagerar på. De har gått ut med ett skriftligt uttalande för att klargöra situationen. Framförallt vill de poängtera att beslutet att låta Israel delta i tävlingen är fattat av dem som arrangör, ingen annan kan kritiseras för detta.
“Samtidigt som vi är starka supportar av yttrandefrihet och rätten att få yttra sig i ett demokratiskt samhälle, så är vi starkt emot alla former av digitala övergrepp, hatpropaganda och trakasserier riktade direkt mot våra artister eller personer som är kopplade till tävlingen”, skriver EBU i sitt uttalande, återgett i sin helhet av Euronews.
Att enskilda artister blir påhoppade på grund av Israels medverkan beskriver de som “oacceptabelt och orättvist”.
Artisters utspel
Flera av de artister som bojkottkampanjen riktat in sig på har själva gjort ett uttalande i sociala medier, där de berättar att de är glada över att få delta i musiktävlingen, men också att de är bekymrade över situationen i Gaza. I sitt uttalande skriver de hoppfullt om en snar fred, med krav på Israel att gå med på ett eldupphör och de riktar också kritik mot Hamas för att de inte släppt den gisslan som de håller.
Svenskar bojkottar
Bojkott handlar inte bara om artisterna som ska delta i själva tävlingen, utan i samband med Eurovision kommer det att vara flera aktiviteter vid sidan om. Nu kommer beskedet att artisterna i gruppen Medina väljer att dra sig ur en inplanerad spelning. De kom tvåa i årets upplaga av Melodifestivalen och var därmed ganska nära att få representera Sverige i Eurovision.
Flera andra artister har också dragit tillbaka sin medverkan i de kringarrangemang som ska hållas i “Eurovision village” i samband med tävlingarna i Malmö, enligt SVT:s rapportering.
[ Israeler varnas inför Eurovision i Malmö - stoltsera inte med er sionism ]
---
Fakta: Eurovision
- Årets upplaga av Eurovision hålls i Malmö mellan den 4 och 11 maj.
- Säkerhetsläget är spänt vilket kan kopplas till kriget i Gaza och protester riktade mot Israel.
- Det har förts en intensiv debatt om huruvida Israel ska få delta, där arrangören EBU har gett grönt ljus.
---