Nyheter

45 pastorer kritiserar rapport om hbtq-personer: ”För liberal”

45 ledare menar att rapporten som deras samfund Evangeliska frikyrkan presenterade förra året är för liberal • Vill slå fast att normen för sexuell samlevnad är äktenskapet.

Normen för sexuell samlevnad är äktenskapet mellan en man och en kvinna. Det vill 45 motionärer att Evangeliska frikyrkan ska förtydliga och slå fast vid sin kongress i Huskvarna. Motionärerna anser att den hbtq-rapport som presenterades vid EKF:s representantskapsmöte för ett år sedan är för liberal.
Samtidigt har EFK:s styrelse gjort klart att Immanuelskyrkan i Örebro, som beslutat om samkönade vigslar, fortsatt kan vara medlemmar i samfundet.

De 45 EFK-pastorerna och några ordföranden i församlingarna motiverar sitt upprop om förtydligande till EFK-kongressen med att äktenskapet mellan man och kvinna hör till den ”tidlösa skapelseordningen” och har varit självklar för Evangeliska frikyrkan under dess 25 år som samfund, och de tidigare grundarsamfunden.

De vill också, erfar Dagen, att synsättet ska vara vägledande för undervisning på barn- och ungdomsläger samt andra konferenser. Motionsförfattarna ser en relativisering som de tycker är olycklig i den hbtq-rapport som en arbetsgrupp med 20-talet teologer och ledare inom EFK har arbetat fram. De vänder sig mot resonemanget om att synen på samkönade relationer skulle kunna förändras med kontexten – sammanhanget runt omkring.

Motionärerna skriver under rubriken ”Förslag till ställningstagande angående äktenskaps- och sexualsyn inom Evangeliska frikyrkan”.

Vi tycker att arbetsgruppens rapport gick alldeles för långt i liberal riktning – framför allt i sina slutsatser.

—  Stefan Swärd

Motionen behandlad

EFK:s styrelse har behandlat den aktuella motionen, bekräftar styrelseordförande Richard Hultmar, som innan rörelsens församlingar är informerade inom ett par veckor dock inte vill berätta hur styrelsen svarar på det efterfrågade ställningstagandet, eller vilka rekommendationer den lämnar till årskongressen.

Senast en månad innan de lokala ombuden möts, den 24 och den 25 maj i Kungsportskyrkan i Huskvarna, ska handlingarna skickas ut till församlingarna.

”Frågan kan splittra samfundet”

EFK-profilen Stefan Swärd, som har varit spindeln i nätet för undertecknarna vill inte heller lämna ut motionen i dagsläget. Men även han bekräftar att den har lämnats in.

– Det är ju allmänt känt att vi är en större grupp som är skeptiska till utvecklingen inom EFK på det här området. Vi tycker att arbetsgruppens rapport gick alldeles för långt i liberal riktning – framför allt i sina slutsatser. Syftet med motionen är att bevara enheten inom EFK. Vi är rädda att en sådan här fråga ska splittra samfundet, säger Stefan Swärd till Dagen.

Stefan Swärd

Han var en av initiativtagarna till arbetsgruppen som jobbade fram hbtq-rapporten. Att bearbeta pastorala själavårdsfrågor, ser han behov av, liksom att ge riktlinjer till församlingarna hur de kan hjälpa människor med frågor i deras personliga liv. Men Stefan Swärd hade velat stanna där.

– Rapporten går längre än så, säger han.

Församling i Örebro viger samkönade: Kvar i EFK

Stefan Swärd beklagar att EFK:s styrelse redan har accepterat att enskilda församlingar bryter mot EFK:s vigselordning med en man och en kvinna, även om styrelsen samtidigt säger att den traditionella äktenskapssynen ligger kvar för EFK som samfund.

Det han syftar på är att EFK:s styrelse för en tid sedan gick ut med ett brev till församlingarna där man slog fast att Immanuelskyrkan i Örebro får vara kvar som EFK-medlem. Detta trots att församlingen hösten 2022 fattade beslut om att öppna för äktenskap mellan två personer av samma kön. Någon sådan vigsel har dock inte genomförts ännu.

“Vi har sagt till på skarpen”

Richard Hultmar, styrelseordförande för Evangeliska frikyrkan, motiverar styrelsens ställningstagande:

Porträtt: Richard Hultmar, pastor och föreståndare i Korskyrkan, Stockholm. Ordförande i Evangeliska frikyrkans (EFK:s) styrelse.

– Vi har långvariga relationer med Immanuelskyrkan i Örebro. I alla andra frågor lever de efter EFK:s teologiska tro och självförståelse och delar vår övertygelse, så långt vi vet. Det handlar också om att de vill finnas kvar i EFK fast de valt en annan väg i den här frågan, säger han.

– Som styrelse har vi tydligt uttalat att de gjort ett avsteg från vår vigselordning genom att öppna för samkönade äktenskap. Vi har sagt till på skarpen, men i nuläget inte valt att utesluta dem ur Evangeliska frikyrkan, säger Richard Hultmar till Dagen.

Immanuelskyrkan: Vore konstigt att börja utesluta

Johan Arenius, pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Örebro, beskriver att församlingen haft en god dialog med EFK:s missionsledning under hela processen, väl medveten om att man gått i otakt med rörelsen i den här frågan.

– Beskedet att vi fortsatt är en del av EFK var väntat. Det hade varit konstigt att börja utesluta. Vi är en av de församlingar som är mest engagerade i och för rörelsen, och samfundslojala, förutom i denna fråga, säger han.

Johan Arenius.

Vill fokusera på värnplikten

På årskongressen menar Johan Arenius att en av de intressantaste motionerna handlar om värnplikten – snarare än motionen om att bevara äktenskapssynen. Värnpliktsmotionen är skriven av en av församlingsmedlemmarna i Immanuelskyrkan, och en fråga kring unga människor som i tider av krig inte har diskuterats i kristenheten på allvar under flera decennier, påtalar han.

– Jag har inte läst motionen om äktenskapssynen. Men vad jag förstår är det ungefär den grundsyn som styrelsen redan ger uttryck för som kommer fram där, och sedan finns det undantag.

– Det är ironiskt att den grupp som varit frustrerade över att vi i Immanuelskyrkan har gått i otakt med rörelsen nu vill skynda på ett beslut när jättemånga församlingar har goda och svåra samtal i detta, och inte alls är färdiga, säger Johan Arenius.

---

Fakta: EFK:s rapport om samkönade relationer

  • Gav församlingarna rådet att välkomna människor som lever i samkönade relationer som medlemmar. Och uttalade att det ibland kan vara bättre att två personer av samma kön lever troget och livslångt ihop, än att de inte gör det.
  • Rapporten beskriver homosexuell läggning i termer av ”naturlig brustenhet” och ger rådet att be hbtq-personer som farit illa inom kyrkorna om ursäkt.
  • Presenterades som ett underlag för fortsatta samtal inom rörelsen – inget antaget beslut.

---

Fler artiklar för dig