Nyheter

Känd lovsångsledare slog larm om Pilavachi redan 2004 - avfärdades

Nu tar Tim Hughes och hans bror Pete Hughes bladet från munnen • Berättar om övergreppen som även de utsattes för inom Soul Survivor.

I ett gemensamt uttalande på Instagram avslöjar bröderna Tim och Pete Hughes att de redan för 20 år sedan slog larm om att de utsatts för pastorn Mike Pilavachis gränslösa beteende gentemot unga människor i den kristna rörelsen Soul Survivor. Tyvärr togs våra farhågor inte på allvar, skriver bröderna som båda nu är präster inom Engelska kyrkan.

Nyheten om att den brittiska missionsorganisationen Soul Survivors ledare Mike Pilavachi under lång tid begått övergrepp av sexuell karaktär mot en rad unga människor briserade för ganska precis ett år sedan. Dagen rapporterade också om nyheten som fick stort genomslag eftersom Mike Pilavachi är en välkänd internationell talare. 2017 medverkade han på Nyhemsveckan och han har även skrivit böcker som lästs av många.

Lovsångsprofilen Tim Hughes, som bland annat skrivit den världsvitt sjungna sången Here I Am To Worship, var en av Pilavachis adepter i det tidiga Soul Survivor. Där fanns även hans bror Pete. Båda är i dag prästvigda men de har också det gemensamt att de lämnade Soul Survivor samtidigt och av samma orsak.

Tim Hughes.

Sa ifrån för 20 år sedan

I ett färskt Instagramuttalande tar de nu bladet från munnen och berättar att de 2004 konfronterade Mike Pilavachi gällande hans beteende gentemot unga pojkar. De uppmärksammade också dåvarande styrelseordföranden för Soul Survivor Ministries Trust på förhållandena. Avsikten var att skydda andra som kunde ha drabbats av övergreppen, men också att ta strid för livslust och andlig renhet inom missionsorganisationen.

“Dessvärre mottogs inte initiativet väl och vår oro togs inte på allvar, vilket ledde till brustna relationer och att vi båda till sist kort därefter lämnade Soul Survivor”, skriver bröderna Hughes och fortsätter: “Vi har båda blivit djupt ledsna av att ta del av berättelserna om övergrepp som har fortsatt sedan den tiden.”

Mike Pilavachi speaking in the Scottish Parliament on 31 May 2022.

För egen del vittnar de båda prästbröderna om att de befunnit sig på en 20 år lång resa av helande från de övergrepp som de utsattes för, en resa som omfattat själavård, bönetjänst och en process som handlat om att erkänna övergreppen och att välja att förlåta dem. De inleder sitt uttalande med att hylla det mod som deras vänner Matt och Beth Redman visat (Matt Redman är också en känd lovsångsledare).

Denna vecka publicerar de en halvtimmeslång dokumentär på Youtube där det under rubriken Let there be light (Varde ljus) grävs djupt kring det skadliga beteendemönster som kännetecknade Mike Pilavachis ledarskap. Även Matt Redman har tidigare gått ut offentligt och berättat om övergreppen som drabbat honom och hans familj.

Andliga övergrepp och massage

Tim och Pete Hughes skriver att Mike Pilavachi varit en andlig fadersfigur för dem från deras tidiga tonår och att det var han som guidade dem in i ledande funktioner i Soul Survivor. Men de vittnar också om hur han utsatt dem för både psykiska och andliga övergrepp.

Det ska också ha förekommit fysisk närkontakt i form av utdragna brottningsmatcher och massage.

I november 2022 blev Tim Hughes och Pete Hughes kontaktade av National Safeguarding Team, en sektion inom Engelska kyrkan som hanterar ärenden som rör trygghet och säkerhet, som genomfört en omfattande utredning av Mike Pilavachis göranden och låtanden. Hughes-bröderna har också bistått en granskning som oberoende experten Fiona Scolding gjort på uppdrag av Soul Survivor.

Bröderna beskriver processen som “extremt smärtsam” för alla som varit djupt engagerade i missionsorganisationen. Och eftersom Tim och Pete Hughes nu gett sitt bidrag till utredarna ansåg de att det var dags att gå ut offentligt och berätta om sina upplevelser.

“Vårt hopp och vår bön är att detta ska bli en tid för helande och återupprättande för andra som utsatts för övergrepp hos Soul Survivor, när nu saker som varit gömda dragits fram i ljuset. Vi hoppas också att den här processen ska bidra med möjligheter för kyrkan att lära sig av sina misstag så att kyrkan ska vara en säker miljö där alla kan blomstra och trivas”, avslutar de sitt Instagramuttalande.

Mike Pilavachi prästvigdes 2012. Sedan våren 2023 är han avstängd från att verka som präst i Engelska kyrkan och i april förra året gick Pilavachi med på att kliva av från allt arbete och engagemang i Soul Survivor. I samband med detta sa han:

– Jag söker förlåtelse från varje person som jag har orsakat lidande under den tid jag har arbetat i kyrkan.

---

Fakta: Tim Hughes

  • Brittisk lovsångsprofil som också är präst i Engelska kyrkan. Arbetade under en period som lovsångsledare i Alphaförsamlingen Holy Trinity Brompton (HTB) i London.
  • Har skrivit en rad kända lovsånger, däribland “Here I Am To Worship”, ”Happy Day” och “Beautiful One”.
  • Är 46 år gammal. Gift med Rachel. Tillsammans har de fem barn.
  • Bor i Birmingham där han arbetar i Gas Street Church.
  • Hans bror Pete Hughes är också präst i Engelska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig