Könskorrigerande operationer utgör allvarliga brott mot den “mänskliga värdigheten”, enligt ett officiellt ställningstagande från den katolska kyrkan.
Vatikanen har gått ut med en ny doktrin som har arbetats fram under fem års tid, och som nyligen fick ett sista klartecken från påve Franciskus.
Könskorrigering hålls där som en lika allvarlig försyndelse som dödshjälp, surrogatmödraskap och abort.
Den romersk-katolska kyrkan tvistar om många sociala frågor för närvarande. Argentinaren Franciskus har tagit position som en mer reformvänlig påve och sträckt ut en hand mot hbtq-världen och transpersoner, men mött motstånd från mer konservativa falanger. Den nya doktrinen ska sätta tydliga gränser för vad som kan anses vara acceptabelt för katolicismen.
Genusteori, såsom kyrkan sammanfattar den, avfärdas helt.
”Biologiska kön kan inte ändras”
Transpersoner ska vara välkomna i kyrkogemenskapen, men "genusideologi" ska inte vara det och biologiska kön kan inte ändras, lyder doktrinen. Gud har enligt denna uppfattning skapat män och kvinnor som biologiskt skilda varelser och människan kan inte sätta sig över det.
"Av detta följer att alla ingrepp för könsbyte, som regel, kan utgöra ett hot mot den unika värdighet som personen gavs vid konceptionen", lyder dokumentet vidare.
Kyrkoledningen befäster i doktrinen samtidigt sitt motstånd mot kriminalisering av homosexualitet, vilket är vanligt förekommande i framför allt Afrika.