Nyheter

Kyrkor samarbetar efter brand i Herrljunga där pappa och två barn omkom

Svenska kyrkan, Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan samarbetar för att möta sörjande

En pappa och två barn omkom under natten till måndagen i en villabrand i Fåglavik i Herrljunga kommun. Bygdens kyrkor samarbetar nu för att möta de sörjande.

Vid kvart i två på natten fick polisen larmet om brand i en tvåplansvilla i Fåglavik. Mamman och ett barn hann ta sig ut och klarade sig. Pappan och två barn omkom.

I en kommun med knappt 10 000 invånare känner alla den drabbade familjen eller någon som känner den.

– Alla är berörda av det som hänt, säger Margareta M Jerrestrand, kyrkoherde i Herrljungabygdens församling.

Nu samarbetar bygdens kyrkor för att ta emot sörjande. Dagtid håller Svenska kyrkan i Fåglavik, Hudene och Herrljunga öppet, kvällstid håller pingstförsamlingen i Herrljunga öppet. Medarbetare från Equmeniakyrkans Herrljunga finns också med i sorgearbetet.

– Det är svårt att fatta det som har hänt. Det är en chock, och då är det viktigt att man inte sitter ensam med sorgen, säger kyrkoherden.

Margareta M Jerrestrand, kyrkoherde i Herrljungabygdens församling.

Den som vill kan komma in i någon av kyrkorna för att bara tända ett ljus eller för att samtala med någon en stund. På plats i kyrkorna finns Svenska kyrkans präster, diakoniarbetare, pedagoger och frikyrkornas pastorer.

– Kyrkan har ju arbetat med sorg i alla tider, och här kan man möta gemenskap, värme och kärlek, säger Margareta M Jerrestrand.

Emma Luiga, pastor i Pingstkyrkan Vårgårda/Herrljunga.

Tragedin i Fåglavik kommer att prägla bygden under en lång tid framöver, tror Emma Luiga, pastor i Pingstkyrkan Vårgårda/Herrljunga.

– Det är viktigt att visa att vi är en kyrka, men i olika traditioner, som finns i samhället och sträcker ut en hand, säger Emma Luiga.

Misstänks inte vara anlagd

På onsdag hålls en mässa som också blir en minnesstund i Herrljunga kyrka, och på torsdag hålls minnesgudstjänster i Fåglaviks kapell och i Hudene kyrka.

Polisen misstänker inte att branden var anlagd men har inlett en förundersökning om grov mordbrand eftersom brandorsaken ännu inte är känd. På tisdagseftermiddagen pågick räddningstjänstens eftersläckningsarbete.

– Det dröjer säkert någon dag innan vi kan påbörja den tekniska undersökningen. Vi får se vad den ger, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst, till Dagen.

Fler artiklar för dig